Més enllà de recollir l’activitat puntual de la Unió Excursionista de Vic, El Butlletí ha esdevingut, al llarg dels anys, un testimoniatge escrit del compromís d’aquesta entitat centenària amb el món de la muntanya, però també amb el seu entorn social i cultural més immediat. La Unió Excursionista acaba de publicar-ne el número 300, amb una edició especial commemorativa.
El primer Butlletí Mensual de la Unió Excursionista es va publicar el mes de maig de 1933. Dimarts se’n va poder mostrar un dels exemplars que es conserva a l’Arxiu Episcopal de Vic. El document, de tot just vuit pàgines, recollia l’herència dels 60 butlletins que ja havia publicat el Centre Excursionista de Vic, l’entitat que va precedir la Unió entre 1911 i 1931.
Durant aquests 85 anys, El Butlletí ha tingut una periodicitat variable, amb una mitjana d’entre tres i quatre números l’any, amb el parèntesi de la Guerra Civil i la immediata postguerra, segons va detallar el vicepresident de l’entitat, Lluís Santanach. Actualment s’edita un cop per trimestre. Darrere hi ha un equip de redacció format per membres de l’entitat, tot i que els articles són oberts a col·laboracions externes.
El Butlletí número 300, amb més del doble de paginat de l’habitual, presenta “format propi”, va explicar Joan Conill, que n’és el cap de redacció des del 2007. “Tothom va veure clar que era el moment de fer una cosa especial”. La publicació inclou un total de 10 articles. Destaca un recorregut històric a través de la figura de Manuel Galadies, la casa del qual acull la seu de l’entitat; un recordatori del primer sender de Sant Pere de Casserres i l’entorn mil·lenari del monestir, o una entrevista a Ferran Latorre i Anna Comet, que també signa un dels articles. Especialment singular són les 300 cites, “com uns tuits”, que recullen els fets més destacats dels 299 anteriors butlletins. Tampoc no oblida “la voluntat de reflectir el moment polític que estem vivint”, amb un relat que signa el mateix Conill. “Arribar a 300 és una fita molt gran i el resultat de l’esforç de molta gent”, es va felicitar l’actual president, Jaume Anglada. L’objectiu, a partir d’aquí, continuar mantenint la versió escrita d’El Butlletí i impulsar-ne una d’electrònica.
{{ comment.text }}