Una llegenda és un relat que combina elements de ficció i realitat, i a Calders ens trobem que els gegants són una llegenda contemporània. Creats fa tan sols deu anys, tenen origen en un conte que recupera dos personatges que havien viscut al poble anys enrere. Es tracta de la Rosita la cacauera i el Miquelet el cargolaire. La Rosita era una dona nouvinguda a Calders. Diuen que havia intentat dedicar-se a la música, però que la vida la va portar pel mal camí. El nom de la cacauera li venia del seu pare, que venia cacauets al cinema del poble.
Pel que fa a en Miquelet, era un home solitari, originari de Castelló, que vivia sota una bauma. Es guanyava la vida buscant cargols i després feia servir el Galtanegra (autobús de línia) per vendre’ls als mercats setmanals de Manresa, Vic i Tona. La bauma on va viure es coneix avui en dia com la Bauma del Cargolaire.
Lluís Cererols va plasmar fa uns anys les seves històries en un conte, convertint aquests dos personatges en part de l’imaginari popular de Calders i, per tant, en patrimoni local. Un grup de veïns el van agafar més tard com a punt de partida en la seva intenció de donar llum a uns gegants del poble.
Josep Blancafort, actual cap de colla i qui va tenir la pensada de fer els gegants a partir de la Rosita i en Miquelet, recorda que quan van començar a impulsar la colla van trobar que “els dos personatges encaixaven perfectament”. Per fer-ho van demanar el suport a l’Ajuntament. Casualitats de la vida, en aquell moment Cererols era l’alcalde de Calders i va col·laborar a convertir el seu conte en realitat.
Pel que fa als gegants, la Rosita és una dona amb vestit de color crema, i porta els elements que la solien acompanyar, com un puro i una bossa de mà. La persona real en què es basa la geganta va viure al poble entre els anys 60 i 80 i després es va traslladar a Barcelona.
En Miquelet, un gegant vestit de pagès, va amb barret i porta un sac –el de recollir cargols– i una llàntia. Està documentat com a habitant de Calders a mitjans del segle XX. La seva història va donar molt de joc a la colla i poc temps després van fabricar-ne els capgrossos, uns de molt peculiars i únics a tot Catalunya, ja que són cargols.
Els gegants es van materialitzar a Calders mateix, a la colònia Jorba, per part de l’artista santfruitosenca Neus Serra. Roser Oduber, del centre d’art contemporani el Forn de Calç de Calders, es va cuidar dels cargols.
La colla ha entrat a la seva segona dècada amb un canvi de junta i noves idees. “Ser l’única amb cargols de capgrossos s’ha d’aprofitar”, destaca Blancafort. De cara a l’octubre volen celebrar la primera cargolada popular del Moianès i l’any que ve, ser presents a l’aplec del cargol de Lleida.
{{ comment.text }}