L’església dels Dolors, de Vic, va inaugurar aquest dimarts, amb tota la solemnitat, unes obres de remodelació que han permès habilitar una nova entrada accessible per a persones amb dificultats o discapacitats físiques.
El projecte s’inscriu dins els actes de celebració dels 300 anys de la col·locació de la primera pedra d’aquest temple, un dels espais barrocs més singulars de Vic.
L’actual prior de la Congregació de la Mare de Déu dels Dolors, Xavier Cervera, va voler expressar la “gratitud” a fundacions, mecenes particulars i al mateix Ajuntament, pel suport econòmic per poder cobrir “la major part” del cost de les obres, que han estat dirigides per l’arquitecte Carles Claparols. Un projecte que “no és purament de lluïment, sinó d’atenció directa a les persones que tenen afeblida la seva mobilitat”, va remarcar Cervera.
La benedicció va anar a càrrec de mossèn Jaume Casamitjana, que va recordar que dimarts s’esqueia, precisament, el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat. El temple, que es va omplir per a l’ocasió, també va comptar amb la presència de les regidores de l’equip de govern municipal Bet Piella i Bet Franquesa.
L’adequació del nou accés per la porta lateral de l’església –que ha obligat a superar “dificultats i reptes tècnics”– també ha permès habilitar una nova capelleta a l’antiga sala de les atxes. El nou espai està presidit per la històrica imatge del Sant Crist de l’Hospital –en el seu moment cedida per la Fundació Hospital de la Santa Creu–, que a partir d’ara serà visible a peu de carrer. També s’hi ha incorporat una imatge de Santa Cecília i una “magnífica” làmpada central, en aquest cas propietat de l’Orfeó Vigatà.
A curt termini, la voluntat és habilitar en aquest espai una exposició permanent dels elements de la Processó dels Armats que impulsa la mateixa congregació, i que l’any vinent celebrarà el 275è aniversari.
“Volem que els Dolors sigui un espai referent de pau, silenci i recolliment personal per als qui ho necessiten”, va destacar Cervera.
“Aquest patrimoni que hem heretat és un bé per la comunitat ciutadana i tenim el deure de conservar-lo i millorar-lo, convençuts que contribuïm a la divisa de ciutat a la mesura humana”, va reblar. La commemoració s’anirà espaiant fins al 2028, quan s’escauen els 300 anys de la finalització del temple.
{{ comment.text }}