EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

“No saber cuinar es paga car”

Jordi Masjuan va presentar al Casino de Vic el llibre ‘Canviar el món des de la taula’, editat per Eumo Editorial; el va acompanyat la cuinera i divulgadora Maria Nicolau

Som conscients si el que mengem és sa, s’ha produït d’una manera sostenible i n’hem pagat un preu just? El simple fet de formular-se preguntes com aquestes és un dels reptes que el divulgador barceloní Jordi Masjuan es proposa a Canviar el món des de la taula, un llibre que ha editat Eumo Editorial i que es va presentar aquest dimarts al Casino, en el marc de la programació de L’Ateneu de Vic. Masjuan va estar acompanyat per la mediàtica cuinera Maria Nicolau, veïna de Vilanova de Sau.

Cofundador de Valors, una entitat dedicada a la restauració col·lectiva que dona menjar a milers d’infants, Masjuan promou un activisme “informat” en un context de “crisis sense precedents”, provocada per un sistema capitalista “absolutament boig, que prima el creixement per sobre del benestar”. En aquesta línia, també l’alimentació ha esdevingut una simple “mercaderia”, subjecte “als beneficis i les plusvàlues”.

Davant d’això, Masjuan anima a “empoderar-nos” com a consumidors, “perquè cada decisió de consum té la seva transcendència”. Per ell, “cuinar és un acte revolucionari; la indústria del sector no vol que cuinem, ens vol imbècils”. Conscient que apostar per una alimentació saludable i de proximitat sovint comporta un sobrecost, Masjuan va recordar la necessitat de diferenciar entre “el preu i el valor” dels aliments, tot i ser conscient que l’alimentació pot resultar “segregadora”. En aquest punt hi va posar cullerada Maria Nicolau, per assegurar que “el que és car és no saber cuinar; no saber cuinar es paga car”.

Nicolau va animar a “eliminar la planxa de les nostres vides” i a apostar decididament per la verdura i els llegums com a centre neuràlgic dels plats. “Jo soc carnívora, però fa anys que faig servir la carn com a condiment”, va exemplificar.

Una manera, de passada, “de reduir el pressupost a la meitat”. Davant de tot plegat, Masjuan anima a “tornar als orígens, menjar el que s’ha menjat tota la vida i reconnectar amb la natura”. I Nicolau va anar una mica més enllà: “Parem, tornem al que és petit, respirem a poc a poc”. Una “vacuna saludable i gratuïta”, va dir, però no sempre fàcil d’administrar.

LA PREGUNTA

Qui és el favorit a les eleccions als EUA?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't