EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Paraula de pastisser

L’osonenc Lluc Crusellas publica un nou llibre, ‘Reserva’t per a les postes’, amb consells per valorar la pastisseria des de casa i algunes claus per contribuir a prestigiar el sector

Guanyar el World Chocolate Masters, el novembre de 2022, el va situar a l’aparador mundial. Des del primer dia, Lluc Crusellas (Santa Eulàlia de Riuprimer, 1996) va tenir clar que aprofitaria l’etiqueta de millor xocolater del món per prestigiar el sector de la pastisseria i apropar-la al gran públic. I així ho ha propagat en els mil i un actes on ha estat convidat aquest últim any i mig. Un missatge que ara deixa escrit a Reserva’t per a les postres (Ara Llibres). El llibre surt a la venda aquest proper dilluns.

La proposta li va arribar, fa just un any, des de la mateixa editorial Ara Llibres, segell del grup Abacus. Les dues parts tenien clar que no havia de ser un llibre de receptes més. Crusellas ja en té dos al mercat, en aquesta línia. Un adreçat a les llars, Xocolata. Postres d’autor al teu abast (Efadós), i un altre específic per a professionals, PastryRevolution. Lluc Crusellas (Montagut). Ara, en canvi, “tenia ganes d’explicar i d’obrir aquest ofici a tothom, de parlar de la importància que, sovint, no li donem”, remarca. El llibre explora com reconèixer una bona matèria primera, com abordar un procés creatiu o com dominar, des de casa, tècniques bàsiques per preparar dolços, però també com prendre consciència “del preu de cada cosa”.

Crusellas aprofita per posar en evidència algunes “pseudofleques”, que, per exemple, comercialitzen “tres croissants de mantega per un euro”. Amb aquest preu, “és impossible que estiguin fets de mantega”. El pastisser i xocolater reflexiona sobre els reptes que té plantejats el sector i no escatima, si cal, alguns tocs d’autocrítica: “A vegades venem un tortell de brioix a 60 euros i ens queixem que al supermercat costa una quarta part, però nosaltres el servim igual de mal fet”.

Crusellas deixa constància que la pastisseria no és només “el tortell dels diumenges” sinó tot un conjunt de “moments dolços”, que van des de les magdalenes o cereals que mengem a casa fins a les postres que ens serveixen al restaurant. I aquests dies, és clar, els aparadors plens de mones o bunyols de Quaresma.

“Les postres són una qüestió sentimental que entronca amb la tradició, però que ha de poder modernitzar-se i arribar a tothom.” Crusellas, cap de pastisseria del Grup PaVic, va obrir l’octubre passat la seva pròpia fàbrica de xocolata a Vic, amb la marca Eukarya. Aquest Sant Jordi se li girarà feina. I no només dins de l’obrador.

LA PREGUNTA

Creu que hi haurà pacte entre PSC i ERC per investir Salvador Illa?

En aquesta enquesta han votat 84 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't