EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

‘Redescobrir’ el castell de Montesquiu

El castell de Montesquiu estrena una reformulació de les visites guiades, més centrada en el terrotori

Juny de 1383. Acaba de morir Arnau Guillem de Besora, el primer representant d’aquesta nissaga de nobles feudals que va residir habitualment al castell de Montesquiu, en aquell moment tot just un mas fortificat. Arran del decés, un notari visita la domus per fer inventari dels béns. Al celler anirà anotant el nombre de botes de vi, la cambra de la carn salada, els alambins, les olles… L’essència d’aquella estança –reproduïda gràcies al document notarial que es preserva del segle XIV– pren forma al Celler, un dels nous espais museïtzats del castell de Montesquiu. És una pota més del projecte que han permès renovar i ampliar el discurs que s’ofereix als visitants.


Amb la mort d’Arnau Guillem Besora el títol passarà a mans de la seva germana, casada amb Arnau de Canet, i el castell estrenarà capítol i nissaga. Mostrar que l’equipament, que parteix d’una primitiva torre de guaita en temps de l’abadessa Emma, és el resultat d’un procés mil·lenari d’anades i vingudes, de reformes i transformacions, és l’objectiu del nou recorregut. Un recorregut que posa el focus en el territori que l’envolta i, sobretot, en la influència que tindrà el castell de Besora, epicentre medieval de tot plegat. Així queda reflectit en el segon espai museïtzat de nou, a la mateixa planta baixa del castell, batejada com a Sala Territori. D’aquell segle XIV, i a banda de la ruïna de diversos castells, encara resten avui alguns masos com el Mir, la Sala, el Trull o el Revell, testimonis de la complexa relació entre senyors i pagesos remences.


El nou recorregut va ser presentat divendres passat davant dels alcaldes dels municipis del Consorci de la Vall del Ges, Orís i el Bisaura, l’entitat que ho cogestiona. “Aquest projecte és el resultat de la col·laboració de la Diputació i el mateix Consorci; i això és determinant”, va remarcar el director del Parc, Joan Carles Àngel, tot recordant que la relectura del recorregut ha estat possible gràcies a un intens procés de recerca documental, iniciat el 2019, juntament amb tot un seguit d’entrevistes a testimonis orals, que encara van poder refer els últims anys de vida al castell, quan ja era a mans dels Juncadella. Precisament, la visita al conjunt del castell es complementa amb les sales del pis superior dedicades a aquesta família, darrers propietaris del castell, abans de la seva cessió a la Diputació de Barcelona. S’hi recullen col·leccions d’objectes, especialment armes i mobiliari, com també de nombroses fotografies de muntanya i de viatges arreu del món, vinculades a la figura d’Emili Juncadella. Així mateix, la capella annexa a la planta baixa serveix per fer un altre salt en el temps, un capítol que va protagonitzar la família Descatllar, en ple segle XVII. Serà quan es donarà a l’antic mas fortificat la forma senyorial que ha arribat als nostres dies.


“La història del castell esdevé l’excusa per explicar els 1.000 anys d’història del Bisaura”, apuntava Blanca Vilageliu, la tècnica del Consorci que també s’ha encarregat de confeccionar el guió adaptat de les visites per als centres escolars. “De moment ja hi han passat escoles del mateix Bisaura, i la resposta ha estat molt positiva.” L’any que ve farà 30 anys que el castell de Montesquiu es va obrir a visites turístiques. Avui, tant el castell com el conjunt del parc “donen vida al poble”, va apuntar l’alcaldessa de Montesquiu, Núria Soler. “La gent del territori també ens el sentim nostre; és la joia de la corona”, reblava l’alcalde de Torelló i president del Consorci, Marçal Ortuño.

LA PREGUNTA

Aprova els primers cent dies de Salvador Illa com a president de la Generalitat?

En aquesta enquesta han votat 233 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't