La Festa del Pi, com a esdeveniment tradicional, no té pràcticament canvis en el seu ritual. Aquest any, en escaure’s el dia 30 en dilluns, es preveu que pot ser una jornada normal sense aglomeracions de gent ni massa galejadors.
Tot i així, es controlaran els accessos a Centelles per evitar problemes. Sí que enguany hi haurà una novetat pel que fa al Ball del Pi, ja que el dimarts 31, dia de Santa Coloma i festa major d’hivern, es farà una ballada de sardanes i el Ball del Pi es repetirà, amb la Cobla Lluïsos, a 2/4 de 12 del migdia a la plaça Major.
El desenvolupament de la Festa del Pi va començar, com sempre, el dia de Sant Esteve amb la tria del pi als terrenys propis que té l’Associació de Galejadors a la sortida del poble. Els galejadors aprofiten per fer un esmorzar entre tots i triar el millor arbre, que un cop marcat amb un tret ja queda com a pi oficial de la festa.
Dissabte es va fer el repartiment de la pólvora, les insígnies i els documents que es donen normalment als galejadors acreditats amb permís d’arma. Enguany hi haurà 348 galejadors, 266 amb arma i 82 sense, una xifra molt normal dels darrers anys. Aquest diumenge es van confeccionar els cinc ramells de pomes i les tires de massapà i pa d’àngel que adornen el pi un cop penjat a l’església.
El dia fort de la festa es aquest dilluns. Des de les 7 del matí comencen les activitats, amb la missa de galejadors i escopetades a la sortida. A partir de les 8 la gent comença a anar als terrenys del bosc per esmorzar i tallar el pi. A les 11 hi ha sardanes a la plaça esperant l’entrada del pi i la comitiva. Pels volts del migdia, la carreta dels bous amb el pi, músics i públic va anant cap a plaça on hi ha la galejada general.
Més tard, el Ball del Pi marca un canvi de ritme en què el soroll deixa pas al silenci. A l’acabar, el pi és pujat per les escales a pes de braços pels galejadors i es fa ballar. Conxi València Palou és enguany la persona escollida per pujar dalt del pi al replà de l’església, ja que va ser la guanyadora del sorteig realitzat entre els galejadors.
Tot seguit ja s’entra cap a l’església, on es penja el símbol de la festa de cap per avall mentre tothom canta l’himne de Santa Coloma. Aquí es quedarà fins al dia de Reis, quan es despenjarà i es repartiran les pomes i els altres elements de la festa entre els galejadors. A la tarda d’aquest mateix dilluns hi ha una darrera galejada des del campanar amb la qual es donarà per acabada la festa.
GALEJADORA EL 1919
El capità dels galejadors, Jordi Font, es mostra satisfet perquè han rebut un document datat l’any 1919 per l’Associació de Galejadors de Santa Coloma on surt una dona galejant: “És la primera galejadora de què tenim constància i ens fa molt orgullosos”.
{{ comment.text }}