EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Taradell declara Bé d’Interès Local la tradició de rebre els Reis amb atxes de barballó

És una tradició que es remunta a fa més de 100 anys i que el poble ha mantingut com a característica genuïna de la festa

El darrer ple del 2024 de l’Ajuntament de Taradell va servir per aprovar per unanimitat declarar la tradició de les atxes de barballó com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). Aquest distintiu es concedeix a aquelles manifestacions que tenen un gran valor històric, simbòlic i patrimonial per a la comunitat.

La regidora de Cultura, Míriam Martínez, va explicar que “fa més de 100 anys que es fa la rebuda dels Reis amb les atxes de barballó” i que aquesta declaració “és un pas més per protegir aquesta tradició i que no es perdi a Taradell”.

Mercè Cabanas, alcaldessa de Taradell, va assenyalar que “és una de les singularitats de les tradicions del nostre poble que val la pena potenciar i preservar”.

L’aprovació també inclou demanar al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya que inscrigui la tradició de les atxes de barballó al catàleg de l’Inventari del Patrimoni Cultural Català i al Catàleg de Patrimoni Festiu de Catalunya.

La tradició de rebre els Reis a Taradell amb atxes de barballó està emmarcada dins les festes de caràcter popular que se celebren entre Nadal i el dia de Reis. L’element singular de Taradell amb les atxes de barballó és el foc, la llum i l’olor que desprenen.

En un documental sobre les atxes de barballó elaborat pel Grup de Recerca l’any 2017 s’explica que antigament a les cases de pagès ja s’utilitzaven atxes –en aquest cas, fetes de palla– per guiar els Reis fins a les cases més apartades del poble perquè cap racó de Taradell quedés sense la seva visita màgica.

Aquesta tradició es va anar perdent als anys 50 fins que als anys 70 l’Agrupament Rocaguinarda va revifar la tradició organitzant sortides, fent atxes de barballó i publicant un fulletó on s’explicava com s’havien de fer.

Més endavant, a les escoles de poble s’han fet tallers; també el Grup de Recerca amb l’elaboració del documental i la creació del concurs d’Instagram #JoVaigAmbAtxaDeBarballó i actualment el Parc de les Olors han vetllat per mantenir la tradició. L’any 2021 es va crear el perfum Nit de Reis, que vincula la tradició amb el desenvolupament comercial, educatiu i cultural del municipi.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 108 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't