“Benvinguts al “Benvinguts a Pagès”. Som a la Caseta d’en Grau, una explotació familiar de vaques de llet i porc que va començar el meu avi, va continuar el meu pare i ara som la tercera generació. Visitarem les vaques, però els porcs no, perquè hem d’aplicar mesures de bioseguretat.”
I així, una visita rere l’altra, donava la benvinguda Miquel Àngel Colom. La novetat, aquest any, és un mural amb la imatge del “Benvinguts a Pagès (tot l’any)” a la paret exterior de l’explotació. I, de fet, segons Colom, la seva voluntat és poder acollir visites durant tot l’any, a partir d’ara.
El cap de setmana ha servit d’assaig per mostrar com funciona una granja de vaques. El públic són majoritàriament famílies d’altres comarques, però no només. Dissabte, a tocar de les 12, arribava a la granja amb una bicicleta plegable Ramon Gabarrós, un veí de Vic que, un cop a la setmana, va a la Caseta a proveir-se de llet.
És dels clients de la màquina expenedora que ja fa més d’un any van instal·lar a les portes de la granja, quan van agafar el testimoni de la venda de llet crua de la casa veïna del Pujol. A diferència d’altres llocs on s’ha provat de vendre llet amb màquina, aquí el projecte funciona. “Sempre hi ha algú per atendre incidències”, responen pràcticament a l’uníson Colom i Gabarrós.
El ciclista, que a la motxilla hi carrega un pot de llet “dels de tota la vida” de tres litres per passar la setmana, queda sorprès de veure tanta gent a la porta (una desena de visitants). S’interessa per saber què passa, sent curiositat i no dubta a demanar si es pot afegir a la visita. És fill de pagès, de Perafita. “Quan era petit a casa hi teníem dues vaques. Llavors semblava qui sap què i vist ara…”
A la Caseta n’hi ha una seixantena en etapa productiva. Dos anys enrere eren 90 però van redimensionar la granja a la baixa per adaptar-se a les característiques del robot de munyir, que és un altre dels atractius de la visita.
Tenint en compte la sequera dels dos últims anys, en els quals no s’ha pogut collir el volum de farratge i palla dels camps de la finca necessaris per alimentar les vaques, i els costos de comprar l’aliment, la reducció de caps ha estat un encert, admet Miquel Àngel Colom durant una de les visites del matí.
El primer que crida l’atenció de la Caseta són precisament les vaques. No són les característiques frisones blanques i negres. N’hi ha, però creuades amb fleckvieh, una raça d’origen suís que produeix menys llet que les frisones (uns 10 litres per dia), però “de millor qualitat. Té més greix i més proteïna”, explica Colom.
“Com que fem llet per a la venda directa, prioritzem la qualitat, per davant de la quantitat”, explica el ramader. Amb tot, la línia de negoci principal és la indústria lletera, ja que la llet de les seves vaques es destina als projectes de Vaquers Plana de Vic.
Un cop fetes les presentacions, el recorregut fa una aturada davant els vedells. N’hi ha dos d’acabats de néixer, del dia abans, que fan les delícies dels més petits del grup. També es visiten les vaques que estan en gestació. Quan falten dos mesos per al part se les aparta de les productives. Aquí, els petits grangers per un dia els poden donar menjar, amb més o menys traça o atreviment.
I per als que tinguin més habilitats amb la tecnologia que amb els animals també hi ha premi. El recorregut continua al robot de munyir. Una eina que permet reduir la dependència diària dels animals. Atretes per una petita dosi de pinso o quan noten el braguer carregat, les vaques accedeixen soles a la zona de munyir.
Porten un número identificatiu al collaret que la màquina llegeix i sap si li toca munyir o no. En cas que no ho hagi de fer se li obre la porta del davant i torna a la granja. Si és hora de munyir, automàticament, i a través d’una càmera, el mateix robot li col·loca, un a un, els extractors a les metes i comença el procés.
“Primer neteja, després treu 40 grams de llet per meta i la llença i, a partir d’aquí, comença el procés.” Set minuts munyint i quan acaba s’obre la porta i entra la següent. El robot, alhora, també permet detectar incidències a partir del comportament de l’animal.
La visita a la Caseta acaba amb un tast de la llet i qui ho desitja pot comprar llet o els derivats que fabriquen a l’obrador. I fins la propera.