EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Calldetenes, Roda i Oristà, beneficiaris de l’1% cultural per les obres de l’Eix

El monestir de Sant Tomàs de Riudeperes, seu de l’Associació Sant Tomàs, que rebrà 680.000 euros, i els jaciments de l’Esquerda, a Roda (400.000), i del Puig, a Oristà (50.000), seran els beneficiaris osonencs d’aquesta col·laboració entre Generalitat i Cedinsa per les obres desdoblament de l’Eix.

El 9 Nou
30/07/2014

Nota de premsa de l’Ajuntament de Vic

Aquest dimecres 30 de juliol ha tingut lloc la signatura dels convenis de col·laboració entre el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i Cedinsa Eix Transversal, al Museu de l’Art de la Pell de Vic. Aquests convenis es centren en la rehabilitació de sis monuments a la Catalunya Central.

L’acte de signatura ha tingut lloc a Vic en presència de l’alcalde Josep M. Vila d’Abadal, i ha estat presidit per Ferran Mascarell, conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Joan Manel Manrique Gual, director general de Cedinsa Eix Transversal i Joan Pluma, director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni.

L’acte ha comptat amb la presència d’alcaldes de la comarca d’Osona i altres representants institucionals.

Vila d’Abadal, ha donat les gràcies per escollir la ciutat de Vic com a marc de la signatura dels convenis i ha comentat que “és bo demostrar que a casa nostra es fan les coses ben fetes”. Ha concretat que “hem de treballar i mostrar la manera de fer del nostre país” ; ha acabat felicitant i donant les gràcies per aquesta aportació.

Pluma, ha donat els detalls de la signatura dels convenis i ha concretat que es tracta de 5 convenis d’actuació. L’objectiu és portar a terme la restauració i conservació que es finançarà amb l’1% cultural de les obres d’ampliació de la C-25 realitzada per Cedinsa Eix Transversal.

Aquestes intervencions es portaran a terme a l’Església de Sant Vicenç de Cardona (Cardona), l’Església de Santa Maria de l’Estany (l’Estany), el Monestir de Santa Maria de Serrateix (Viver i Serrateix) i el Monestir de Sant Tomàs de Riudeperes (Calldetenes). Per altra banda al Museu Arqueològic de l’Esquerda (Roda de Ter) i el Jaciment de Puig Ciutat (Oristà). El pressupost total és de 2.000.000 €.

Manique, ha expressat el seu orgull per l’obra realitzada i s’ofereix a contribuir en qualsevol altra millora.

Finalment Mascarell, ha conclòs que “els convenis signifiquen per a nosaltres el poder mantenir i donar continuïtat al nostre patrimoni, que és una riquesa del nostre país; és una manera activa de fer-ho possible per garantir el sosteniment”. “La consolidació de l’Eix Transversal també és important perquè aporta identitat als pobles, al país, riquesa econòmica i prosperitat entorn al patrimoni”, ha afegit. Finalment ha fet referència a que “el nostre patrimoni ofereix un cercle que funciona: cal restauració i divulgació, compromís polític, compromís dels professionals que hi treballen i finalment compromís social que tanca el cercle”.

Comunicat de l’Associació Sant Tomàs

Aquest matí s’ha signat el conveni de col·laboració amb el departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya en el qual s’especifica que s’estableix el nivell de col·laboració i coordinació entre el Departament de Cultura, Cedinsa i l’Associació Sant Tomàs en el desenvolupament de l’actuació consistent en l’elaboració del projecte i execució de les obres de consolidació de l’antic Monestir de Sant Tomàs de Riudeperes, a Calldetenes, del qual l’entitat n’és propietària.

L’acte s’ha celebrat aquest matí al museu de l’art de la pell de Vic i hi ha assistit Ferran Mascarell i Canalda, conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Joan Manel Manrique Gual, director general de Cedinsa Eix Transversal, concessionària de la Generalitat de Catalunya, Sau i Toni Ramírez i Juvany, president de Sant Tomàs.

La signatura és la resolució definitiva del conveni marc signat el 20 de novembre de 2012 entre els Departaments de Cultura i de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i Cedinsa Eix Transversal, pel qual van donar compliment a la legislació, que estableix que la Generalitat ha de reservar en els pressupostos de les obres públiques una partida mínima de l’u per cent amb la finalitat d’invertir-la en el patrimoni cultural.

El conveni es va signar amb l’objectiu de dur a terme la restauració, conservació i recuperació i millora de béns d’interès històric, artístic i arqueològic, patrocinades per CEDINSA, especialment a la Catalunya Central.

Finalment, després de dos anys, en les actuacions d’interès de la Generalitat de Catalunya que Cedinsa es compromet a patrocinar, hi ha l’actuació consistent en l’elaboració del projecte i consolidació de l’antic Monestir de Sant Tomàs de Riudeperes: cobertes, nau secundària, claustre i nau principal, a Calldetenes (Osona), amb un pressupost total previst del 680.064, 45€-

La col·laboració entre les parts anirà encaminada a assegurar l’assoliment dels objectius de millora i adequació del Monestir i la seva correcta execució, en benefici del propi bé i del territori en el qual s’emplaça, per obtenir una bona rendibilitat social i per afavorir la projecció del patrimoni cultural català.

El Monestir de Sant Tomàs de Riudeperes està declarat bé cultural d’interès local, des del 1986, i es tramitarà properament la seva declaració com a bé d’interès nacional.

Tenint en compte que la finca, forma part del terme municipal de Calldetenes i de la ruta Verdagueriana que passa pel municipi, l’ajuntament també ha signat un conveni amb l’Associació Sant Tomàs en el qual es compromet a encarregar la redacció del Pla Director (d’usos) per part de la Diputació de Barcelona, en concret a la Secció Tècnica del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local.

A més de facilitar les llicències i permisos necessaris per l‘execució de les obres, les quals hauran de comptar amb l’aprovació de l’Ajuntament de Calldetenes i la conformitat de Sant Tomàs.

L’Associació Sant Tomàs, per desenvolupar el Pla Director (d’usos) també compta amb els 20 millors projectes d’estudiants de l’últim i penúltim curs d’arquitectura de la Universitat Politècnica de Catalunya del curs 2012-2013, i que es van poder veure en una exposició al col·legi d’arquitectes d’Osona el mes de juliol de l’any passat.

L’edifici té un alta valor sentimental per l’entitat des que el 1973 va ser adquirit a l’ordre dels pares camils gràcies a una campanya popular. Durant molts anys l’entitat hi va desenvolupar la seva activitat i l’Escola Estel i alguns serveis per adults hi tingueren la seva seu.

El pas dels anys, les noves necessitats i les normatives més estrictes, varen fer inadequat l’edifici per als usos que tenia i, des de que es va quedar buit ara fa 7 anys, que l’entitat ha estat cercant fons per conservar aquest patrimoni tant valuós per a l’entitat i la comarca.

L’Edifici implica una gran responsabilitat per Sant Tomàs, però alhora també una gran oportunitat per desenvolupar-hi nous usos. En l’estudi del pla director, es valoraran diverses possibilitats com ara, l’ús l’hoteler, el de residència, el de centre dedicat a les activitats i innovació entorn a la discapacitat o el d’un edifici que aculli diferents projectes compatibles i sinèrgics entre ells.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 95 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't