EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Cap de setmana d’estrenes de teatre locals a Calldetenes i a Sant Hipòlit

L’Espardenya porta a escena ‘Magister’ a Calldetrnes, i el Grup de Teatre de Sant Hiopòlit afronta el clàssic de Lorca ‘Bodas de sangre’

‘Magister’ amb el grup L’Espardenya a Calldetenes

Un text teatral guanyador dels Premis Literaris de Calldetenes puja a l’escenari aquest cap de setmana a l’Auditori-Teatre gràcies al grup local de teatre L’Espardenya.

Es tracta de Magister, del músic i dramaturg tortosí Rafael Fabregat, que l’any 2021 va ser distingit amb el Premi Lluís Solà i Sala. L’estrena del muntatge tindrà lloc dissabte a les 7 de la tarda.

L’Espardenya Teatre col·labora amb el premi, i aquí ja van veure el potencial del text. “Ens el van passar, i de seguida vàrem pensar que havíem de representar-lo”, explica Jaume Parramon, que l’ha dirigit.

L’autor, que és professor de violí i toca en formacions de cambra, va traslladar aquest món a l’obra. L’acció se situa a mitjans dels anys 80 i el protagonista de Magister és un director d’orquestra (l’actor Pep Alsina) que ha passat un temps sense exercir a causa d’una malaltia i torna a fer-ho.

En una entrevista que li fa abans del concert una periodista (Montse Arumí) aniran apareixent records del seu passat “que desequilibren tot el que portava preparat”. Com ara el fet que havia estat internat en un camp de concentració nazi, on li havien fet dirigir l’orquestra.

“El text barreja moments del present de l’obra amb els d’aquesta història”, diu Alsina. Els altres cinc actors del repartiment són Montse Muñoz, Josep Boixaderas, Tomàs Armengol, Cristo Omedes i David Noguer. L’autor assistirà a l’estrena: “Vam demanar-li permís, i no ha estat gens difícil de fer el muntatge, perquè estava molt ben acotat el text”, diu Parramon.

L’estrena és dissabte a les 7 de la tarda, i se’n farà una altra representació diumenge a les 6. L’Espardenya Teatre ja comença ara a preparar la segona de les dues obres que acostuma a fer al llarg de l’any. Es tracta de la comèdia Taxi, al mes de setembre per la festa major.

‘Bodas de Sangre’ amb el Grup de Teatre a Sant Hipòlit

El Grup de Teatre de Sant Hipòlit s’enfronta a un gran clàssic del segle XX, Bodas de sangre. L’obra, un dels cims de la dramatúrgia de Federico García Lorca, es podrà veure aquest cap de setmana en dues sessions al Teatre Municipal, en una versió dirigida per Sergi Marcos i María Morales.

El Grup de Teatre de Sant Hipòoit, a punt per a l’estrena de ‘Bodas de sangre’

“Feia anys que ho portava de cap”, explica el director, admirador de l’obra lorquiana. “Hauria de ser a tot arreu, i trobo que encara no és prou reivindicat”, afirma. Estrenada l’any 1933, Bodas de sangre és una tragèdia que transcorre en el context d’un casament i de l’enfrontament atàvic entre dues famílies.

Un text exigent, en prosa i en vers, que el director no té por d’abordar “per reivindicar els clàssics des d’una mirada contemporània” i també “per posar en valor el teatre mal anomenat amateur”, que veu perfectament capaç d’assumir reptes com aquest.

“A vegades l’única diferència amb el teatre professionalés que ells tenen més temps per dedicar-s’hi.” Marcos ha comptat per als papers principals amb els actors Andreu Caritg (Leonardo), Lucía Guiral (la núvia), Maria Morales (la mare) i Oriol Villanueva (el nuvi), a més d’un extens repartiment del grup. No el preocupa la dicció del castellà, o d’un accent andalús: “Ens han ajudat a polir-la, però no intentem forçar res”.

Per a l’escenografia, opten per una solució molt simple, i també intemporal, a base de dues tarimes que compliran diferents funcions al llarg de l’obra.

El Grup de Teatre de Sant Hipòlit, que està celebrant el 25è aniversari, ve de representar un altre clàssic –català en aquest cas– com és la versió teatral de La plaça del Diamant de Mercè Rodoreda, que els ha reportat diversos premis. Una aposta per l’ambició que pujarà a l’escenari dissabte a 2/4 de 9 del vespre i diumenge a les 6 de la tarda, i que es repetirà la setmana que ve.

LA PREGUNTA

Creu que Catalunya hauria de tenir un finançament diferent?

En aquesta enquesta han votat 264 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't