EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

“Creo roba atemporal, duradora i respectuosa amb l’entorn”

Entrevista a Narda Larrama, emprenedora

De 48 anys i de l’Uruguai, viu a Castellcir i va decidir emprendre, fa 9 anys, una marca de roba ecològica: Ab.Orígenes. La major part dels seus clients són mares i infants, però crea tot tipus de peces personalitzades.

Com va començar el projecte Ab.Orígenes?
De petita sempre em vaig envoltar de modistes. Recordo que davant de casa meva hi havia un grup de modistes i passava les hores allà. Em dibuixava la roba i elles la creaven. Tinc molt present aquella etapa de la meva infància: recordo l’olor del taller, dels fils… En créixer, però, vaig decidir estudiar òptica. Vaig anar fent i el 2002, en venir aquí de vacances, vaig decidir quedar-m’hi. Això em va donar llibertat, la possibilitat de començar de zero i trencar amb tot. Al principi no tenia res i venia cerveses al carrer per poder viure. Vaig sentir que a partir d’aquell moment tot depenia de mi i estic orgullosa del camí que he construït des de llavors. Al tenir fills deixo la feina de directora d’una òptica per formar un grup de 100 mares i organitzar xerrades i tallers sobre maternitat. Elles van recollir 100 euros i me’ls van donar com a regal. Amb això em vaig comprar una màquina de cosir. A partir d’aquí em vaig començar a crear la meva pròpia roba, perquè mai m’havia sentit identificada amb les modes dels aparadors. A la gent li va agradar el que feia i me’n va començar a demanar.

De formació autodidacta.
Sí. Jo no sabia cosir, només tenia idees i els diners que aconseguia els invertia en cursos de temes concrets. No volia un títol sinó aprendre a fer les coses, i tinc clar que no pararé mai de formar-me. Vaig trencar moltes agulles, al principi! Amb la pandèmia la marca va tenir un boom i en aquell moment vaig conèixer la companya amb la qual avui treballo. Treballem en funció de la demanda i això ens permet conciliar. Controlar el teu temps és la millor paga que pots tenir a la teva nòmina.

La vostra filosofia és l’ecomoda?

Quan em vaig començar a endinsar al món de la moda em vaig adonar que hi havia una part d’aquesta que em feia sentir incòmoda: la contaminació del planeta i la pressió de les talles. Per això em vaig començar a formar en moda sostenible i vaig aprendre que hi havia diferents certificacions per als teixits. Des que ens hem consolidat com a marca Ab.Orígenes hem treballat amb cotó orgànic GOTS (Global Organic Textile Standard), que garanteix la dignitat dels treballadors i l’absència de químics nocius per l’ésser humà, en tot el procés de producció. Per a mi això és cabdal. Tot i això, hi ha la problemàtica que cada cop es troba menys varietat d’aquest tipus de teixits ecològics per la recessió (en un any el preu del teixit per metre s’ha duplicat). Davant aquesta situació vaig buscar alternatives i vaig trobar altres teixits que s’alineen amb els meus valors (per mi, fonamentals): el cotó reciclat i el polièster reciclat, que me’l proporciona una indústria de Moià.

Molts dels seus clients busquen això, entenc.
Són persones amb consciència mediambiental i que no se senten reflectides en la roba de grans marques. Busquen una manera diferent de consumir i vestir. Com que jo creo la roba personalitzada per a cada client (a través del web i en contacte amb mi es poden dissenyar la seva pròpia peça), el valor més visible és aquest. Alhora, la moda de gran consum segueix una taula de talles que moltes vegades no correspon amb la persona real i el fet que els clients es puguin prendre les mesures i passar-me-les també fa que per a ells l’experiència sigui diferent. És el nostre valor afegit.

Quin tipus de roba crea?
Versàtil i còmoda. Puc fer des d’una dessuadora fins a un vestit de núvia. Seguir modes genera un consum que contamina i empobreix: què millor que tenir roba que t’identifiqui, que sigui atemporal, que duri i que sigui respectuosa amb l’entorn?

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

En aquesta enquesta han votat 177 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't