EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Crònica de l’estiueig a Centelles

Quatre professors de la UVic publiquen un estudi sobre com va viure aquest fenomen Centelles entre 1895 i 1970.

El 9 Nou
07/01/2014

Els professors de la Facultat d’Empresa i Comunicació de la UVic Francesc Roma, Manuel Llanas, Jordi de San Eugenio i Xavier Ginesta han tret a la llum, durant aquest Nadal, el llibre ’75 anys d’estiueig a Centelles (1895-1970)’, editat per l’Ajuntament de Centelles i Edicions El Portal. Aquest llibre, amb la portada dissenyada per Eumogràfic, és fruit d’un conveni de transferència de coneixement entre l’Ajuntament i el grup de recerca TRACTE, de la mateixa universitat. Diumenge es va presentar al Casal Francesc Macià, amb la Sala de Vidre plena a vessar.

L’obra, de voluntat divulgativa i amb 24 testimonis orals recollits, repassa uns anys cabdals per a la creació d’un imaginari centellenc avui en dia conegut per la majoria de vilatans: la vila modernista, la vila d’estiueig. Una radiografia històrica de la vila que permet entendre un primer procés de “brandificació” –en paraules de Jordi San Eugenio– gràcies a com els estiuejants van estendre les virtuts de Centelles més enllà del seu entorn més immediat. Una imatge plasmada, per exemple, en l’obra d’un dels estiuejants més il·lustres i que té major protagonisme en el llibre: el pintor Joaquim Renart.

La història comença a finals del segle XIX, amb el tren com a actiu principal de la vila i essent la porta d’entrada de les primeres famílies d’estiuejants a la població. Dels primers anys, els autors destaquen l’arribada d’excursionistes atrets per les ruïnes del castell dels Centelles (a Sant Martí), la creació de La Penya com a espai de trobada d’aquesta elit o el disseny i construcció del barri del Bellesguard (1924-28).

La Guerra Civil es presenta com un parèntesi, i l’anàlisi de la Causa general pot constatar com algunes de les principals cases d’estiueig van ser incautades. Del període posterior, els autors en destaquen la consolidació de noves pràctiques esportives, com l’hoquei a La Pista o el tennis entre els membres de la comunitat de veïns d’El Bosquet, al sector de l’Estació. I, sobretot, l’arribada d’un grup d’intel·lectuals i periodistes al voltant de la figura d’Enrique del Castillo, director del Diario de Barcelona, que va seguir els passos del seu sogre (Eduardo Buxaderas) a l’hora de buscar un espai per descansar durant l’estiu: Centelles.

Amb ell, apareixen a la vila periodistes de la talla de Sempronio o Jaime Arias, que van escriure vertaderes cròniques d’estiu de la vila al Diario de Barcelona o La Vanguardia. “Va ser a través dels records d’Arias que, amb l’Ajuntament, vam decidir iniciar l’estudi d’aquest període i les aportacions d’aquesta gent a la configuració de la imatge turística de Centelles”, explica Ginesta.

La tradició de Centelles com a vila d’estiueig acaba als setanta, amb la consolidació de noves destinacions de turisme de muntanya i les estacions d’esquí. La presentació de l’obra, diumenge al Casal Francesc Macià, va comptar amb la presència de l’alcalde de Centelles, Miquel Arisa, i tres dels quatre autors: Francesc Roma, Jordi de San Eugenio i Xavier Ginesta. A ells van acompanyar-los alguns dels descendents d’aquestes famílies d’estiueig: molts d’ells ja afincats a Centelles, d’altres amb visites més esporàdiques. L’alcalde va felicitar la iniciativa i la va posar d’exemple de la bona “col·laboració” que està tramant la Universitat de Vic amb el territori. Per això, es va mostrar convençut que aquesta només és la primera de futures accions conjuntes.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 446 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't