EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Dins la ‘pàtria guillenca’

Xavier Roviró ha escrit i publicat sovint sobre històries, cultura popular, llegendes o bandolers de l’entorn del Montseny, la Plana de Vic o el Collsacabra

President del Grup de Recerca Folklòrica d’Osona i membre del consell del Patronat d’Estudis Osonencs, Xavier Roviró (Vic, 1956), actual alcalde de Folgueroles, ha escrit i publicat sovint sobre històries, cultura popular, llegendes o bandolers de l’entorn del Montseny, la Plana de Vic o el Collsacabra. Hi ha un territori, però, que li té especialment el cor robat: les Guilleries. Per això, quan ara fa dos anys Àngel Madrià, editor de les Gavarres, li va proposar d’escriure un llibre sobre aquesta petita pàtria guillenca va acceptar encantat. D’aquí n’ha sorgit Històries de les Guilleries (Editorial Gavarres), desè volum de la col·lecció “El caliu de la memòria”, que acaba de sortir publicat.

“M’agrada creure que la Guilleria té prou entitat per considerar-la comarca. No com una comarca administrativa, sinó com una regió que manté una unitat geogràfica i unes condicions naturals pròpies”, escriu en el preàmbul del llibre. El volum és el resultat d’un minuciós treball de recerca documental i fotogràfica –totes les que s’hi publiquen estan datades i personalitzades–, però també d’estirar el fil dels arxius sonors que, durant anys, van enregistrar des del mateix Grup de Recerca Folklòrica (GRFO). I és que, més enllà de descriure un territori d’una bellesa i paisatges “bestials”, el gruix central del treball posa l’accent en la gent que l’habita. Ho fa a través del folklore oral –i el seu llenguatge genuí– de la setantena d’avis i àvies “guillencs” que el GRFO van entrevistar als anys 80. Hi apareixen històries de bandolers com Serrallonga, el Fadrí de Sau, l’Hereu de la Foca, el Serraller o en Bou, però també testimonis de gent “entranyable” i quotidiana. Des de pagesos i bosquerols fins a cantadors, passant per les llevadores, “unes dones que han passat desapercebudes per ser dones, tot i que sense elles la vida a les Guilleries hauria estat impossible”, remarca l’autor.

El llibre també desplega un apartat dedicat a creences populars –a l’entorn de la lluna, el sol, els vents o les tempestes– i un altre sobre llegendes, “que sovint intenten explicar la realitat”. L’últim apartat aborda costums i festes, la majoria desapareguts “però que es mantenen vius en la memòria d’alguns”, apunta l’autor.

“Xavier Roviró ha cuinat aquest llibre a foc lent, travessant corriols, escalant cingles, desbrossant camins perduts, visitant els masos més recòndits i decrèpits”, destaca en el pròleg Quim Torra, 131è president, tot elogiant que, en lloc de recórrer a una guia d’itineraris pel territori, Roviró ha apostat per “buscar l’ànima d’aquesta terra, fins i tot les entranyes, i que la troba en la gent que s’ha fos en ella”.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 125 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't