EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Dos milions per recuperar les pintures de Sert a Vic

La Catedral entra en un dels projectes Feder dels bisbats catalans i podrà restaurar els murals pintats entre 1940 i 1945

La catedral de Vic rebrà una inversió de 2 milions d’euros per recuperar i posar en valor l’obra de Josep M. Sert, especialment les seves pintures murals. Aquesta inversió s’afegirà als 2 milions d’euros que ja s’estan invertint actualment en actuacions a façanes, cobertes i altres parts del monument. El projecte de Vic és un dels 13 que es portaran a terme en els diferents bisbats catalans els propers anys, amb el suport del Programa Operatiu Feder de la Generalitat. Aquest programa d’inversions es va donar a conèixer en un acte a Vic, en què també es va presentar l’agenda de Catalonia Sacra, el programa que es porta a terme des de fa nou anys per donar a conèixer el patrimoni cultural de l’Església.
La restauració dels murals que Sert va pintar en la seva segona decoració de la catedral entre els anys 1940 i 1945 –després que l’incendi de 1936 hagués destruït la primera– serà el principal objectiu de la intervenció. Les pintures ja estan afectades per humitats, però des del punt de vista tècnic no s’aconsellava actuar-hi fins que no estigués acabada la rehabilitació de les cobertes de l’edifici. També inclourà la instal·lació en el deambulatori (darrere l’altar) de les parts que es van poder salvar de l’incendi, que s’havien exposat a la Capella Fonda de la Pietat i que ara es poden veure en la nau central d’aquesta església, a l’exposició temporal “Sert en flames”. Finalment, es preveu habilitar un espai d’interpretació sobre el pintor també en el deambulatori, al costat oposat de la sagristia. Del pressupost total, la Generalitat n’aporta 940.000 euros i el Bisbat de Vic es compromet a aportar la mateixa quantitat, més l’IVA total. S’està negociant perquè una part substancial dels 940.000 euros que li toquen al Bisbat pugui arribar del govern d’Espanya, a través de l’Institut de Patrimoni Cultural.
A la catedral, estan entrant en la recta final les obres que van començar a mitjans de 2019. Aquestes han permès completar la rehabilitació de la façana i cobertes que donen a la plaça del Bisbe Oliba, i permetran també recuperar l’edifici de l’Escrivania, la capella de Sant Bernat Calbó i la sala barroca que hi ha sobre la sagristia. La inversió és a càrrec del Ministeri de Foment, i els treballs porten un cert retard a causa de la interrupció de la passada primavera. Així doncs, en pocs anys el monument haurà rebut una injecció de 4 milions.
L’acte al qual assistien responsables de patrimoni de tots els bisbats de Catalunya es va fer al cor de la catedral, sota les mateixes pintures de Sert. Hi va assistir el bisbe de Girona, Francesc Pardo, en qualitat de responsable de Patrimoni dels bisbats catalans. Pardo va remarcar la voluntat de l’Església de “posar el seu patrimoni al servei de la societat”. També va fer una referència a “l’esforç” del Bisbat de Lleida per preservar les obres de la Franja que ara, per sentència judicial, han anat al museu de Barbastre: “Sense la intervenció del Bisbat de Lleida, aquestes obres no existirien”.

ACTIVITATS DE CATALONIA SACRA
Catalonia Sacra desplega una quarantena d’actes als bisbats de Catalunya fins al mes de novembre, per posar en pràctica aquesta obertura del patrimoni de l’Església a la societat. Dins de l’agenda hi ha prevista, pel setembre, una visita nocturna a les pintures de Sert. Les petites esglésies també formen part de Catalonia Sacra amb una visita a la de Santa Maria de Besora. També es farà un taller de titelles amb històries i llegendes del monestir de l’Estany, al Moianès. Al costat de la cultura, no es perd de vista l’objectiu pastoral: “El patrimoni cultural, la bellesa de la qual som custodis, és un camí d’accés a Déu”, va dir Joan Mir, degà del Capítol de la Catedral de Vic.

LA PREGUNTA

Aprova els primers cent dies de Salvador Illa com a president de la Generalitat?

En aquesta enquesta han votat 91 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't