Eva Remolina
L’edatisme és la discriminació basada en l’edat, sigui envers els joves o envers les persones grans. Sovint, es manifesta a través de prejudicis, estereotips i tracte desigual a causa de l’edat d’una persona. Tot i que moltes societats condemnen la discriminació racial, de gènere o religiosa, sovint aquest tipus de rebuig passa desapercebut.
Els efectes de l’edatisme són diversos i poden tenir un impacte important en la vida de les persones. Les persones joves sovint es veuen infravalorades o considerades menys competents i, d’altra banda, les persones grans poden ser objecte de discriminació, es poden sentir invisibilitzades i excloses socialment.
A la feina, per exemple, moltes persones grans experimenten dificultats per ser contractades o ascendides, malgrat tenir una àmplia experiència i coneixements. Això no només limita les oportunitats professionals, sinó que també perpetua la idea errònia que l’edat està directament vinculada amb la capacitat i la productivitat. Els mitjans de comunicació i la cultura popular també contribueixen a la perpetuació d’estereotips, ja que moltes pel·lícules o sèries de televisió, així com altres formes de mitjans, poden retractar de manera errònia les persones en funció de la seva edat, reforçant prejudicis i creant una cultura que menysprea o ignora certes franges d’edat.
Aquesta representació inadequada pot influir en la percepció social, contribuint a l’estigmatització de persones i alimentant actituds discriminatòries. Combatre l’edatisme requereix un canvi cultural profund. És essencial sensibilitzar la societat i promoure una mentalitat inclusiva que reconegui i valori les persones independentment de la seva edat. En l’àmbit legislatiu, és necessari implementar polítiques que protegeixin contra la discriminació basada en l’edat, ja sigui en el camp laboral, educatiu o en altres àmbits de la vida quotidiana.
{{ comment.text }}