EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El 9 ets i uts | ‘Què’ i ‘que’

Quins usos tenen? Com les podem diferenciar?

El 9 Nou
17/11/2024
Vic

Consorci per a la Normalització Lingüística

Què i que són dues paraules ben semblants i tanmateix un sol accent fa que no siguin iguals. Quins usos tenen? Com les podem diferenciar? Ara mateix aclarirem aquestes qüestions. Va, fem-ho fàcil!

Què vol dir ‘quina cosa’ i l’usem tant en preguntes directes com indirectes: “Què vols?”, “Em va demanar què volia”, “A què et refereixes?”, “No em va dir de què es tractava”. També el podem fer servir precedit d’una preposició quan fa de pronom relatiu en oracions adjectives: “La pel·li de què et parlava és molt dolenta”, “El llibre a què et refereixes està exhaurit”, “El fragment en què vaig trobar aquella paraula és d’un llibre de Caterina Albert Paradís”. Noteu que aquests què reemplacen un nom anterior, l’antecedent, (pel·li, llibre i fragment).

En canvi, que pot ser o bé una conjunció que uneix dues oracions (“Li diré que no hi vaig”) o bé un pronom que substitueix el complement directe o el subjecte de l’oració anterior en oracions adjectives (“El barret que l’Elisenda s’ha comprat és bo”, “El company de feina que vindrà ja el conec”). Noteu que que reemplaça el nom precedent (barret i company de feina) i no porta preposició al davant. Que també pot ser un pronom relatiu precedit d’un article –i a vegades de preposició més article– en oracions substantives: “L’empresa dels Brufau se n’ha anat en orris. La que aguanta fort és la dels Martínez”, “De la que no t’he parlat mai és de la casa de l’Eva”, “Aquella casa és semblant a la que vam veure als Alps”, “Pel que sembla farà bo, “En el que no m’he fixat és en el barret”. A més, que serveix per fer preguntes de les quals esperem un sí o un no com a resposta: “Que anirem de vacances? No ho sé, ja ho veurem”, “Que t’agrada la sèrie? Sí, és boníssima, te la recomano.

D’altra banda, què pot fer la funció de nom: “Haver aprovat aquest examen de català ja és un gran què”, “En Carles volia saber el què, però no li interessava gens el com”, “Demà t’explicaré el què i el com (és a dir, tots els detalls).

Finalment, tingueu en compte que què es pronuncia com una e oberta (com a ‘fe’) i que, per contra, sona entre una a i una e tancada en català oriental (com a ‘per’ o bé a ‘me n’alegro’). Apa, fins la setmana que ve!

vic.ass@cpnl.cat

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

En aquesta enquesta han votat 147 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't