EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El baldaquí i els vitralls de Tecla Sala ja són al cementiri de Roda

Les dues peces que l’empresària i mecenes rodencs va encarregar s’ha instal·lat a la capella

La capella del cementiri de Roda de Ter llueix des de dissabte passat el baldaquí i els vitralls que havien estat al Casal Sant Jordi, la que va ser durant molts anys residència de Tecla Sala a Barcelona. Els descendents de l’empresària i mecenes rodenca van assistir a la presentació en públic d’aquests elements patrimonials que l’any passat van ser donats a l’Ajuntament per part de la multinacional d’assegurances Zurich, actual propietària del Casal Sant Jordi.

Tant el baldaquí com els vitralls, que s’han ubicat a banda i banda de la capella, convenientment il·luminats, són obra de l’arquitecte Francesc Folguera, que havia projectat l’any 1929 la residència de Tecla Sala i que és autor, entre d’altres, de l’Hotel Ritz o del Poble Espanyol de Montjuïc. L’encàrrec d’aquests dos elements, però, li va arribar després de la Guerra Civil, quan Tecla Sala va refer la casa on vivia, saquejada i malmesa a l’inici del conflicte. Van ser concebuts per al seu oratori privat. Al cap d’uns anys de la seva mort, el Casal Sant Jordi (entre el carrer de Casp i el de Pau Claris, dit així per la figura del patró de Catalunya que el presideix) va passar a ser la seu del Departament de Justícia de la Generalitat i l’oratori va esdevenir despatx. Anna Boatella, neta de Tecla Sala, va dir en un emocionat discurs que el baldaquí i els vitralls estaven vinculats “a molts records de celebracions familiars”.

Boatella va afirmar que la seva àvia “estaria feliç” de veure que han anat a parar a Roda. “Recordem com estimava el seu poble i com s’hi sentia estimada.” L’alcalde, Toni Mas, va posar en relleu el seu caràcter de dona “emprenedora i benefactora”, en el marc de la celebració del Dia de la Dona. Un fet que també va destacar Bet Contreras, que compagina les regidories de Cultura i Patrimoni i d’Igualtat. “Aquests elements són testimonis d’un moment històric, i aquest serà un espai de reconeixement a Tecla Sala, una dona que hem de donar a conèixer a les futures generacions de rodencs.” La capella del cementiri, que fins ara no tenia cap ornament, està situada molt a prop del panteó familiar on va voler ser enterrada Tecla Sala a la seva mort, l’any 1973. Aquest també és obra de Francesc Folguera i dissabte, excepcionalment, es va obrir també perquè les nombroses persones que s’havien reunit al cementiri el poguessin visitar.

LA PREGUNTA

Creu que la literatura ha de ser obligatòria a Batxillerat?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't