Fa tres anys i mig van celebrar el 20è aniversari del col·lectiu, que també va representar el seu notable rejoveniment, amb el relleu d’alguns dels seus membres històrics. Ara, a Osona Cuina li toca celebrar la 20a edició d’un dels bucs insígnia de la seva projecció: el Dijous Llarder. Ho podran fer retornant a l’escenari habitual, la plaça Major de Vic, després que l’any passat protagonitzessin una edició de resistència, reubicada a l’exterior del recinte firal del Sucre.
Per celebrar la 20a edició, a les 9 del matí del mateix dijous es farà un acte commemoratiu, que aplegarà alguns dels membres històrics del col·lectiu i altres persones vinculades al Dijous Llarder vigatà. També a partir de les 9 del matí es començaran a servir entrepans. N’hi haurà de botifarra, cansalada, botifarra negra i, com a novetat, de botifarra d’ou. En concret, serà la botifarra d’ou guanyadora del concurs “Fet a Osona: aliments excel·lents” elaborada per Can Codina, de Taradell. A partir de la 1 del migdia s’hi afegirà el clàssic entrepà de porc Ral d’Avinyó, rostit en directe a les graelles gegants que s’instal·laran la nit abans. No hi faltaran els habituals canelons de l’Escola d’Hostaleria d’Osona, ni l’arròs. Les postres també tindran un paper destacat enguany, a càrrec del nou col·lectiu Taula Dolça, l’Associació de Pastissers d’Osona.
El ja tradicional concurs de truites, que arribarà a la quarta edició, canvia de format. Els participants s’hauran d’inscriure prèviament i elaborar la truita en directe a la plaça Major. El concurs arrencarà a les 10 del matí i un jurat format per cuiners i la ninotaire Pilarín Bayés serà l’encarregat de decidir la truita guanyadora.
Osona Cuina aposta per mantenir viva aquesta cita per preservar i potenciar les festes populars i, alhora, fer d’aquesta comarca un dels referents gastronòmics del país. Aquesta va ser, de fet, la filosofia original del col·lectiu: promoure la cuina de qualitat a partir d’un binomi producte i territori. I el porc, a Osona, hi havia de tenir un paper destacat. La primera edició del Dijous Llarder va tenir lloc el febrer de 2003, coincidint amb la clausura del Fòrum Gastronòmic –un esdeveniment nascut a Vic l’any 1999–. La festa va tenir molt bona acollida i els primers anys no va parar de créixer –el programa havia arribat a durar dos i tres dies–. També va viure la seva particular crisi, l’any 2011, quan un desencontre amb ImpeVic va deixar la ciutat sense Dijous Llarder. L’any següent Osona Cuina va tornar-ne a agafar les regnes.
{{ comment.text }}