Amb un programa limitat a dos concerts, però amb ganes de créixer, naixia el març de 2005 el que llavors era Cicle de Música Religiosa de Vic. Les parròquies de Sant Domènec, el Carme i la Pietat impulsaven una iniciativa que ha tingut continuïtat i s’ha convertit en una referència imprescindible en la programació cultural de Vic per Setmana Santa. Convertit en Festival de Música Religiosa i plenament consolidat, es prepara per a una vintena edició que comença aquest dimecres i s’allarga durant una setmana. Sis concerts i algunes activitats paral·leles configuren la programació d’aquest any.
El músic, director d’orquestra i programador terrassenc Quim Térmens és al capdavant d’un festival del qual ha estat partícip des del principi. En l’edició inicial, hi participava com a violinista, formant part d’un quartet de corda.
En valora la continuïtat “en un país en què mantenir apostes culturals és complicat” i en destaca la voluntat “d’apropar-nos a totes les persones, amb les creences de cadascú”. La música “omple les persones”, diu Térmens, i més si es produeix en espais de connotació espiritual. Aquest any, hi ha novetats: s’hi incorpora l’església dels Dolors, s’estrena la nova il·luminació de l’església de la Pietat i es manté l’església de l’Escorial.
És precisament en aquesta última on començarà el festival dimecres a les 8 del vespre, amb l’actuació del pianista Toni Costa. El programa que interpretarà l’ha batejat com a Katalanim, el llegat dels jueus, i vol reivindicar “la presència cultural jueva”. Toni Costa recupera música de les comunitats jueves que van ser expulsades de la corona d’Aragó l’any 1492 però que van continuar fent servir el català o el ladí, la llengua dels sefardites. I també melodies anteriors a l’expulsió, de quan aquí van arribar jueus d’altres llocs d’Europa.
El concert estrella serà, sens dubte, el que oferirà la Coral Sant Jordi a la Pietat, el dissabte del Mercat del Ram, amb el Rèquiem de Gabriel Fauré, en el centenari de la mort del compositor francès. El mateix dissabte, al migdia, haurà tingut lloc la ja tradicional fanfàrria de campanes, amb les de la catedral alternant-se amb els músics joves de l’EMVic, des de la plaça del Bisbe Oliba. El dia de Rams, actuen la Coral Canigó i el Cor Cabirol. La resta de concerts, ja durant la Setmana Santa, són a càrrec de Pergamo Ensemble (amb música de dones compositores venecianes del segle XVII), Coloma Bertran i Lia Sampai (picada d’ullet a la música actual) i la cloenda, amb el Cor de Cambra Enric Granados i l’Orquestra Terrassa 48. Interpretaran l’Stabat Mater de Francesc Andreví, compositor de principis del segle XIX, “per reivindicar una figura oblidada de la nostra cultura”.
{{ comment.text }}