El Festival Protesta s’adhereix a la vaga general d’aquest divendres i ajorna per demà dissabte l’arrencada del programa i l’acte inaugural, que tindrà lloc al Cinema Vigatà a partir de 2/4 de 10 del vespre. Fins al següent dissabte, 26 d’octubre, aquest certamen internacional de cinema de crítica social desplegarà un ampli ventall de projeccions, bàsicament a Vic, però també a Manresa, Barcelona i, per primera vegada, Girona. La temàtica d’enguany se centra a reflexionar sobre la identitat, els rols i els estereotips de gènere.
En total s’han programat 43 projeccions (15 llargmetratges i 28 curtmetratges). Per segon any consecutiu la selecció de llargmetratges ha estat paritària, amb vuit pel·lícules dirigides per dones i sis per homes. Ariadna Seuba, membre de l’organització, explicava en la presentació que “no volíem fer promeses de lluita per la paritat ni signar documents per fer una programació igualitària d’aquí a uns anys, no hi ha excuses, ho hem fet ja i de fet hi ha programades més directores que directors”.
Hi ha previstes 25 sessions, entre projeccions i activitats paral·leles, que es duran a terme en 11 espais a Vic: Biblioteca, ETC, Seminari, Fòrum de Debats, La Nyàmera, Muntanya de Llibres, L’Atlàntida, Casino de Vic, La Reciclària, ACVic i, com a novetat, el bar El Gravat, on aquest dissabte al migdia acull un debat entre joves de col·lectius feministes. El debat sobre la identitat de gènere també es visualitzarà a través d’alguns llargmetratges, com Boys Don’t Cry, sobre com amagar la pròpia identitat i el trauma de la descoberta; Motherhood, sobre la normalització en l’elecció de no tenir fills i la deconstrucció dels mites que envolten la maternitat, o Me llamo Violeta, la història de diferents infants com l’Ignacio que amb 6 anys va dir als seus pares que era una nena i que volia ser anomenada Violeta.
Pel que fa al concurs, aquest any s’han presentat 363 curtmetratges procedents de 54 països diferents. D’aquests, se n’han seleccionat 12 per a la selecció oficial i 18 per la a no competitiva. Les temàtiques principals giren al voltant dels conflictes migratoris de Centreamèrica a EUA (Exodus), i d’Àsia i Àfrica cap a Europa (Who Is Europe?, Makun (No Llores), Winter in Europe o Tahrib); la discriminació per orientació sexual i de violència de gènere (Lesbofòbia i Sonrisa), la fractura social (Arthur Rambo) o el canvi climàtic (Lets Go to Antártica i Tierra mojada).
Dels llargmetratges projectats cinc són estrenes a Catalunya i tres a tot l’Estat. Una de les grans apostes es projectarà a la inauguració, aquest dissabte, amb l’estrena del documental For Sama, on la directora explica en primera persona la seva decisió de quedar-se a Síria en el moment en què esclata la guerra i com s’enamora, es casa i dona a llum a la seva filla Sama. A la cloenda del festival, que enguany es farà dissabte 26 d’octubre amb la projecció de Me llamo Violeta, hi assistiran els directors David Fernández de Castro i Marc Parramon.
Les activitats paral·leles també versaran sobre el fil conductor temàtic del festival. Aquest mateix diumenge, a La Reciclària, hi haurà un nou debat vermut on s’abordarà el concepte de les noves masculinitats amb l’expert Ritxar Bacete, en conversa amb Neus Molina, i una actuació musical del grup XY. També per aquest primer diumenge, a les 4 de la tarda al Cinema Vigatà, hi haurà la projecció de La revolta dels contes, dins de la programació del Xic Protesta, i l’estrena del documental When the War Comes, un retrat de l’augment de la popularitat de grups d’extrema dreta a Europa.
Tota la programació del Protesta és gratuïta excepte les projeccions del Cinema Vigatà, que tindran un cost de 5 euros. Enguany es posarà a disposició dels espectadors un abonament per veure les pel·lícules programades al Vigatà i descomptes per a col·lectius com estudiants, famílies nombroses i monoparentals o jubilats.
El Festival Protesta de Vic, que ha retardat un dia l’arrencada, posa a debat la identitat de gènere
El Festival Protesta s’adhereix a la vaga general d’aquest divendres i ajorna per demà dissabte l’arrencada del programa i l’acte […]
Notícies relacionades
{{ comment.text }}