ACN / Laura Busquets
La 35a edició del Mercat de Música Viva de Vic ha acollit enguany més de 900 professionals de la indústria de la música, un 12% més que l’any passat. El director artístic, Marc Lloret, ha destacat l’ambient “optimista i positiu” que s’ha viscut entre els professionals. I ha destacat la importància del mercat com una plataforma “que ofereix oportunitats”.
Lloret també ha assenyalat que en un moment en què sembla que la tendència és que els grups presentin ‘singles’, “aconseguir reunir 26 projectes artístics que sí que venen amb àlbum o projecte nou és per estar molt contents”. A més, el director ha posat en valor que les propostes que s’han vist “han estat propostes molt treballades, i això li dona una valor afegit al mercat”.
Les xifres de l’alta participació per part dels professionals reafirma la confiança del sector en el MMVV com una plataforma per promoure la indústria de la música en directe del país, ha destacat Marc Lloret.
En total, des de dimecres, s’han celebrat 850 reunions ràpides entre professionals, s’han fet 88 presentacions breus de projectes i empreses i una desena de reunions sectorials més.
Durant els dies de mercat, han passat per Vic professionals del management, de festivals, d’agències de contractació, de producció o de sales de concerts, però també d’institucions, ajuntaments, equipaments i serveis públics.
En el contingut de les presentacions breus hi ha hagut una presència significativa de propostes digitals en col·laboració amb el Barcelona Music Lab i el Barcelona Music Tech Hub, sobre les quals Lloret ha dit que les propostes que s’hi han presentat defineixen algunes de les possibles tendències de la música.
Durant la roda de premsa de valoració de la 35a edició del MMVV, Marc Lloret també ha destacat que enguany es consolida una tendència que ja es va detectar l’any passat d’un augment d’empreses joves i professionals joves que volen conèixer bé el sector per poder prendre la iniciativa.
En aquesta sentit, el projecte Link ha fet d’enllaç entre divuit empreses novelles i set entitats municipals on s’ha fet assessorament i mentoratge per introduir-los en el funcionament del mercat, de les institucions i que puguin conèixer les dinàmiques de treball concretes del sector.
En percentatges, el 80% de la participació professional ha estat catalana, mentre que l’assistència de professionals de la resta de comunitats ha estat d’un 12% i els internacionals un 7,5%. A nivell internacional, els participants han vingut de 25 països diferents com Alemanya, Brasil, Colòmbia, Japó, Macedònia, Perú, Mèxic, els Estats Units o Xile.
Entrades exhaurides
Durant els quatre dies de mercat s’ha programat un total de 59 concerts en vuit escenaris diferents, alguns d’ells amb entrades exhaurides entre els quals els de Clara Peya, La Ludwig Band, Laura Andrés i Bru Ferri. D’altres han tingut aforaments que han ratllat el 90%, com Alessio Arena & Suonno D’Ajere, Marc Parrot, Meritxell Neddermann, 2princesesbarbudes o Xavi Lloses.
Una de les novetats d’enguany era la incorporació de la Sala 3 de l’Atlàntida com un nou escenari. Segons els responsables, la sala ha funcionat molt bé perquè ha servit per donar el seu espai a propostes “més íntimes o poc conegudes”.
Una programació amb més propostes femenines
Més de la meitat dels grups o artistes que han tocat al mercat han estat propostes liderades o amb lideratge compartit per dones. El director ha reivindicat la sensibilitat del mercat per promoure la presència femenina en els escenaris fa 7 o 8 anys enrere, cosa que ha provocat, gràcies també a la feina d’altres festivals que han fet el mateix, que el volum de propostes de dones que es presenten “no només hagi augmentat en nombre, sinó també en qualitat”.
Lloret ha destacat com a exemple d’això el concert de presentació que va oferir Clara Peya a la sala gran de l’Atlàntida per presentar el seu darrer treball.
Concerts multitudinaris a la plaça Major i al Sucre
Aquest dissabte a la nit Julieta, Ginestà i Los Mambo Jambo Arkestra tancaran el MMVV a la plaça. De la seva banda, Lildami i Tesa faran el mateix a l’escenari El Sucre.
Per primer cop en els últims deu anys, s’està tornant a elaborar un estudi d’impacte econòmic a la ciutat que es farà públic en un parell de setmanes. Com a novetat, enguany també s’està realitzant un estudi de la petjada de carboni de tres dels espais més grans del mercat: la plaça, el Sucre i la plaça dels Màrtirs. Els resultats, juntament amb l’assistència de públic final, es donarà a conèixer en els propers dies.
{{ comment.text }}