EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El Museu del Ter de Manlleu commemora els 20 anys amb un mes de juny farcit d’activitats

Durant aquests anys ha rebut 21 premis o reconeixements per les seves activitats

Publicacions, documentals, una exposició i un acte institucional de celebració són algunes de les propostes que ha preparat el Museu del Ter per aquest mes de juny en que es commemoren els 20 anys de l’obertura al públic.

El Museu va obrir les portes el 23 de juny de 2004 amb el nom de Museu Industrial del Ter. Una denominació que va canviar per l’actual l’any 2012 per expressar amb més precisió la vocació territorial i l’amplitud d’àmbits de treball que abastava i que no es limitaven al patrimoni industrial.

Actualment el Museu del Ter es defineix com un museu de territori i societat multidisciplinària que treballa en els àmbits de la recerca, la conservació, l’educació, l’acció cultural i la promoció turística. I ho fa atent al seu entorn i promovent la participació i la implicació de la ciutadania.

Durant aquests 20 anys el museu ha ampliat i millorat les seves infraestructures i propostes museogràfiques. L’any 2007 es va inaugurar la restauració i posada en funcionament de la turbina Fontaine.

El 2008 es va inaugurar l’Auditori Roca. El 2009 es va ampliar l’exposició permanent amb “La societat industrial” i es va dotar d’una sala d’exposicions temporals. El 2011 es va posar en funcionament un sistema d’embarrats connectats a la turbina Fontaine i es va renovar l’exposició “La fàbrica de riu”, i l’any 2019 es va incorporar a la “La societat industrial” la mirada de gènere amb l’espai “Una majoria invisible.

Les dones a les fàbriques del Ter”. L’any 2011 el museu va concebre un teatrí amb capacitat per a 65 persones. Fora de la fàbrica de Can Sanglas, cal destacar la creació del centre d’interpretació de la colònia de Borgonya, o la creació de l’Observatori d’Ocells de les Ribes del Ter.

En aquests 20 anys de trajectòria, el Museu del Ter ha rebut 21 premis o reconeixement per les seves activitats procedents de diversos àmbits: societat civil, administracions, món acadèmic… Concretament tres premis Bonaplata (2007, 2012 i 2022); el Premi de Museologia 2009; el Diploma d’Homenatge a la trajectòria d’innovació museística, de recerca i d’innovació 2010: el Premi Especial Patrimoni pel documental “Las chicas de la Saphil” i la Nominació als premis de l’Associació Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya 2023, per l’exposició “Reconstruint el pisos de Can Garcia”.

L’any 1996 l’Ajuntament de Manlleu, aleshores encapçalat per ramon Sitjà va adquirir la fàbrica de Can Sanglas, seu del museu. A la imatge, la inauguració de l’equipament, l’any 2004 | Albert Llimós

Els actes commemoratius

L’acte central de celebració tindrà lloc dimecres 26 de juny. Serà un acte institucional i festiu de celebració que inclourà la presentació d’un curtmetratge amb el Museu del Ter de protagonista.

Prèviament però es faran un seguit d’activitats per commemorar el 20è aniversari:

Divendres 7 de juny Es presentarà la publicació en línia: “La clau de girar el taller. Els manyans de les fàbriques del Ter” Amb les seves autores: Irene Llop Jordana i Núria Sadurní Puigbò.

Dijous 13 de juny Presentació d’un nou capítol de la sèrie documental Mans destres:  Roger Solé. Marger i artesà de la pedra.

Divendres 14 de juny Presentació del documental sobre el projecte Les dones a la fàbrica tèxtil de l’escola Puig-agut de Manlleu.

Dimarts 18 de juny Inauguració de l’exposició “La casa dels tresors” amb l’Institut Antoni Pous.

Dimecres 19 de juny Presentació del catàleg en línia de l’exposició “Reconstruint els pisos de can Garcia”.

Totes les propostes tindran lloc a les 19.30h al museu, excepte la del 19 de juny, que es farà al teatre de l’escola Puig-agut.

Imatge de l’any 2009 en un moment de la inauguració de l’exposició permanent | Albert Llimós

Els inicis: L’adquisició de Can Sanglas el 1996

L’ànima del projecte va ser l’historiador Joaquim Albareda, qui va ser també el primer director del Museu Industrial del Ter. El govern de l’Ajuntament de Manlleu, aleshores encapçalat per l’alcalde Ramon Sitjà i amb Dolors Arumí com a regidora de Cultura va adquirir la fàbrica Can Sanglas, del 1841, per fer les funcions d’equipament museístic. A partir d’aquí es va iniciar el projecte museològic, encapçalat per Albareda. La restauració i renovació de Can Sanglas va culminar l’any 2003.

El museu ha integrat des dels seus inicis el Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis i forma part del Sistema Territorial del Museu de la Ciència i de la Tècnica e Catalunya (MNACTEC). Amb els anys però, s’ha anat incorporant a noves xarxes territorials d’àmbit nacional o provincial, com la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona o a l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de Catalunya. Des del 2007 està inscrit al Registre de Museus de Catalunya. El 2014 es va convertir en organisme de titularitat municipal i al 2019 es va incorporar al programa de Museus de Suport Territorial de la Direcció General del Patrimoni Cultural. L’any 2022 es va incorporar a la Xarxa de Museus de Ciències Naturals de Catalunya.

Un dels telers que es poden veure al museu en una imatge de l’any 2009 | Albert Llimós

Un museu local i de territori, compromès i un pol educatiu

El que dona sentit al Museu del Ter es troba, sobretot, en el seu exterior, el patrimoni industrial vinculat al riu, la biodiversitat del riu, la història i la memòria de la gent de Manlleu i el Ter. El museu és, a més, Museu de Suport Territorial, una figura per la qual dona servei, principalment a Osona i el Lluçanès, a equipaments patrimonials no reconeguts com a museus i que no poden rebre directament el suport de la Generalitat. Des dels seus inicis el museu ha teixit col·laboracions constants amb els equipaments i administracions del seu entorn: la relació amb Sant Vicenç de Torelló per a la gestió de la colònia de Borgonyà, i la relació també amb la colònia Rusiñol a Manlleu. El Centre d’Estudis del Rius Mediterranis ha teixit una xarxa de 14 d’acords de custòdia del territori en espais naturals en què destaca el projecte Riberes del Ter.

El museu, a més, ha estat la plataforma per explicar la història i la memòria de Manlleu amb recursos molt variats: llenguatge teatral, audiovisual o exposicions. Amb una programació oberta i atenta a les necessitats de les entitats i col·lectius de l’entorn (les sardanes, els gegants, can Garcia, l’hoquei, els Tonis, etc.). Els diferents espais del museu han estat sempre oberts al servei d’aquestes entitats i a donar resposta a la diversitat cultural de Manlleu.

El museu ha dedicat molts esforços a l’àmbit de l’educació: l’oferta educativa més tradicional, amb visites guiades, tallers i sortides principalment d’educació ambiental i d’història de la industrialització. I també s’han desenvolupat projectes i activitats específiques conjuntament amb els centres educatius de l’entorn.

La importància com a centre de recerca

El museu ha fet una intensa tasca en l’àmbit de la recerca: en la dimensió de les ciències naturals; en l’àmbit de l’etnologia, la memòria democràtica, la història local i la història de la industrialització, també s’han desplegat nombroses línies de recerca, amb la filosofia de la recerca aplicada. En aquests 20 anys el Museu del Ter ha publicat més de 43 llibres, ha creat i documentat una col·lecció de 8.000 objectes de ciència i tècnica, ciències naturals, història local i arqueologia, i, en l’àmbit de la fotografia històrica, ha recuperat i documentat fons fotogràfics locals i comarcals amb unes 42.000 fotografies.

LA PREGUNTA

Està d’acord que la Unió Europea imposi aranzels als cotxes elèctrics xinesos?

En aquesta enquesta han votat 324 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't