EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El Museu del Ter i els veïns de can Garcia presenten el catàleg de l’exposició sobre la reconstrucció dels pisos

L’acte tindrà lloc aquest dimecres al teatre de l’Escola Puig-Agut del barri de l’Erm de Manlleu

El 30 de juny de 2022 es va inaugurar al Museu del Ter l’exposició “Reconstruint els pisos de can Garcia”. S’hi va estar fins al 19 de febrer de 2023. Va ser el darrer acte d’un projecte de reivindicació de la memòria d’uns blocs que ja no hi són, però que durant gairebé seixanta anys han marcat la fesomia de Manlleu i han estat icona d’una època que abasta des dels anys seixanta fins a l’actualitat. Totes les històries i recursos documentals, fotogràfics, audiovisuals de l’exposició queden ara recollits de forma definitiva en un catàleg digital consultable en obert i en línia a la web del Museu del Ter. El catàleg compta amb una introducció a càrrec de Miquel Casanovas titulada ‘Can Garcia ja no es veu, però hi és’. Casanovas és membre de l’Associació de Veïns del Barri de l’Erm i un dels impulsors d’aquest treball. La presentació d’aquest catàleg en línia tindrà lloc aquest dimecres, 19 de juny a les 19:30, al teatre de l’Escola Puig-Agut de Manlleu al barri de l’Erm. Serà en el marc dels actes de celebració dels 20 anys del Museu del Ter. Comptarà amb la intervenció d’en Miquel Casanovas i representants de la Comissió de Veïns de can Garcia.

Els pisos de can Garcia en un inici van acollir majoritàriament als ‘altres catalans’, com anomenava Paco Candel a les persones arribades d’Andalusia i d’altres comunitats, i a partir del anys noranta als ‘nous catalans’, procedents d’altres països, sobretot amazics del Marroc en el cas de Manlleu. El darrer dels dos blocs de can Garcia es va enderrocar el juliol de l’any 2021. La desaparició dels dos grans blocs fou una bona ocasió per exercitar la memòria col·lectiva. Els seus veïns, els que hi van viure, volien acomiadar-se de la que fou casa seva més enllà de l’estigma i els prejudicis que la mirada externa sovint hi ha projectat. Aquest va ser l’objectiu d’aquesta exposició que va néixer d’aquesta demanda dels antics veïns, primer a través de l’Associació de Veïns del Barri de l’Erm i posteriorment organitzats en la Comissió de Veïns de can Garcia.

Una imatge de l’exposició el dia que es va inaugurar, el 30 de juny del 2022 | Albert Llimós

L’element central de l’exposició Va ser una gran maqueta que reproduïa els dos blocs de can Garcia i que ara és encara visitable al vestíbul de l’Hospital Sant Jaume de Manlleu. Aquesta reproducció del pisos comptava amb 70 calaixos de memòria que els visitants podien tafanejar descobrint dades de la història dels pisos i records de la seva vida quotidiana: objectes, cançons, receptes, documents… Complementava l’exposició reculls fotogràfics sobre els pisos, el barri i la seva gent, la reproducció d’un menjador de can Garcia o propostes documentals a càrrec dels fotògraf Sergi Cámara i David Fajula, entre altres materials.

El cartell de la presentació del catàleg en línia | Museu del Ter

LA PREGUNTA

Està d’acord que el salari mínim pugi 50 euros més al mes?

En aquesta enquesta han votat 58 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't