Durant aquest curs 2022-23 un grup de sis alumnes de 4t d’ESO de La Salle Manlleu ha afrontat la recuperació d’una part de la col·lecció d’eines del món rural de Joan Domènech, donació de la Família Domènech Subiranas dipositada al Museu del Ter. El treball s’ha desenvolupat amb una sessió setmanal de dues hores entre els mesos de febrer i maig de 2023 i s’ha intervingut en un total de 29 objectes d’aquesta col·lecció.
El treball forma part del projecte FAIG, d’aprenentatge-servei amb alumnes de 4rt ESO. Es porta a terme des de l’any 2016 gràcies a una col·laboració entre el Museu del Ter i La Salle Manlleu i consisteix en un taller d’iniciació a la restauració. Durant aquests anys el suport dels alumnes ha estat de gran utilitat per a la consolidació i tractament amb intervencions bàsiques d’objectes de les col·leccions. Sovint també aquestes col·laboracions han tingut repercussió en projectes de divulgació i exposició del Museu del Ter. Per tant, els alumnes participants, al mateix temps que aprenen uns conceptes bàsics de tractament dels objectes, realitzen també un servei en la gestió de les col·leccions del Museu del Ter.
Les tasques fetes pels alumnes durant aquest curs, amb el suport del personal del museu han estat: Desinsectar: Eliminar el corc de la fusta. Decapar: Treure la capa d’òxid, de pintura o d’impureses, formada sobre una superfície. Consolidar: Endurir la fusta. Polir: Fer llisa la superfície de la fusta o el ferro. Hidratar: Posar oli o cera a la fusta per hidratar-la i finalment, envernissar: Recobrir l’objecte amb vernís per fer-lo més resistent a l’aire o a la humitat.
En aquesta edició del projecte hi han participat els alumnes: Gisela Fernández, Arnau Garcia, Jan Danés, Marc Tañà, Narcís Vila i Ruben Tangarife; amb Teresa Benet i Jaume Serra del Museu del Ter.
{{ comment.text }}