En la vida d’una llibreria hi ha un primer Sant Jordi. Per a Deliris i Llibres, que va obrir el passat mes de desembre al carrer de l’Arquebisbe Alemany de Vic, és aquest. Amb els nervis que comporta, gairebé com el dia de la inauguració. “Ens enfrontem a un misteri”, diu Alba Panadero, la impulsora d’aquesta llibreria en què el misteri, precisament, hi és ben present. Deliris i Llibres està especialitzada en la ciència-ficció i el gènere fantàstic.
Al fer la comanda és quan apareixen els primers dubtes. S’hi posa “el que fins ara ha tingut bona sortida, i les novetats”. Però el públic que va passant aquests dies no només vol allò que acaba de sortir. “Compren títols que tenien pendents”, diu Panadero. El cap de setmana, de moment, ha estat prometedor: un dissabte “amb molt d’ambientillo” i un diumenge al matí més tranquil. Amb alguns passavolants i amb “clients que segurament no tenen temps o no tenen ganes de trobar-se cua per Sant Jordi. Dissabte, la presència de dues autores va animar la llibreria. D’una part, la tonenca Gemma Romeu amb la seva segona novel·la negra, Benvingut al caos, i la torellonenca Ester Ribas amb una nova entrega –la tercera– de la seva saga d’inspiració nòrdica Protectores de Asgard. En aquest cas, fins i tot vestida a to amb l’ambient de les novel·les.
A Deliris i Llibres hi ha un número u de vendes molt destacat, fins ara. I és la saga Blackwater, el gran èxit editorial amb què Blackie Books ha fet diana traduint-lo al català. Els lectors que s’han enganxat a les sis entregues de la saga de Michael McDowell hi han estat fidels, entrega per entrega, fins a la darrera que va sortir dimecres passat. Com a bona llibretera i lectora, Panadero ja se les ha polit totes sis: “Ahir vaig acabar l’última”. Què explica el secret de l’èxit, no només a la seva llibreria especialitzada sinó en altres d’Osona, i a tot Catalunya? Segurament una combinació de factors: tenen l’element fantàstic, “però també un punt de drama familiar, de serial per dir-ho així, cada lector té un punt en el qual es pot sentir identificat”. Per això la compren des de joves fins a persones grans. Alguns li comenten que “és cinematogràfica”. En tot això coincideix Toni Ferron, de Foster & Wallace, que també l’està venent molt. Sense oblidar que està ben escrita i que es presenta en un format que crida l’atenció: amb volums petits, molt ben editats, i portades que remeten més a l’estètica del segle XIX que a la del segle XXI. “Són llibres que els pots recomanar”, diu la titular de Deliris i Llibres. Dimarts ja debutarà en aquesta meravellosa bogeria col·lectiva que és Sant Jordi.
El cap de setmana ha estat ple d’activitats en altres llibreries de Vic. Des del vermut literari de la Foster & Wallace fins a la trobada i cafè amb escriptores que va organitzar la Mater, passant per una intensa matinal promoguda a Torelló per la Vuk, Ells ja van passar els nervis del primer Sant Jordi l’any passat.
{{ comment.text }}