EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Els Amics de les Arts, Joana Serrat, Mushka i Miki Nuñez, entre els concerts gratuïts del MMVV

El festival acollirà 29 estrenes de disc o espectacles en directe, 7 de les quals produïdes o coproduïdes pel certamen


06/06/2024
Vic

La 36a edició del Mercat de Música Viva de Vic (MMVV), que se celebrarà del 18 al 21 de setembre, oferirà un total de 61 concerts de 59 artistes diferents. El festival acollirà 29 estrenes de disc o espectacles en directe, 7 de les quals produïdes o coproduïdes pel certamen. Precisament una d’elles serà el concert inaugural, a càrrec de la pianista i cantant Lucia Fumero, que presentarà ‘Folklore’, un procés de recerca de les seves arrels i influències. La programació internacional ocupa una part important de la graella amb 4 artistes de Portugal -el país convidat d’enguany- i 7 més d’arreu del món. Aquesta és la darrera edició programada per l’equip artístic liderat per Marc Lloret, que tanca una etapa de 14 anys al capdavant del MMVV.

El codirector i assessor artístic del MMVV, Oriol Roca, ha defensat la feina que han fet durant aquests 14 anys juntament amb Marc Lloret al capdavant del festival. Roca ha assenyalat que el MMVV “és un mercat que evoluciona i ha sabut adaptar-se als canvis”. “Hem viscut molts canvis, des dels models de negoci fins als models de concebre la música, com es produeixen les noves cançons i com se’n treu rendiment”, ha explicat. “Actualment les maneres de produir la música han canviat i cada cop hi ha menys fronteres entre un gènere i un altre”, ha destacat Oriol Roca.

Precisament, des de la direcció artística del mercat, el codirector ha explicat que aquests canvis els intenten incorporar per poder ser “una eina útil” i que el mercat sigui un reflex la realitat de la indústria cultural del país.

Un altre dels temes de què també estan pendents darrerament per integrar-los al mercat són la digitalització de la intel·ligència artificial i quins papers juguen en la música. “Tot això es veu plasmat en la programació i fins i tot hem notat que en moltes de les lletres dels artistes es reflecteixen aquestes inquietuds, com per exemple la imposició d’haver-se d’adaptar a les noves tecnologies”, ha assenyalat Roca.

Les coproduccions del MMVV

Un any més el MMVV aposta per les coproduccions i enguany seran 7 els concerts en els quals ha intervingut el mercat vigatà. Entre aquesta llista s’hi troba el concert inaugural a càrrec de Lucia Fumero. Es tracta d’una coproducció amb La Marfà Girona, en la qual la pianista i vocalista presenta ‘Folklore’, un procés d’investigació i de recerca de les seves arrels i influències, tan musicals com vitals. Oriol Roca ha explicat que de manera extraordinària només per aquest concert, Fumero comptarà amb la col·laboració dalt de l’escenari de Salvador Sobral, cantant portuguès guanyador del Festival d’Eurovisió 2017.

Un altre dels projectes en què participa el MMVV és ‘Cante a lo gitano’, un nou treball de Niño de Elche. Es tracta d’un espectacle “transgressiu i impregnat de carisma” que és la darrera entrega de la trilogia musical formada per ‘Memorial de cante en mis bodas de plata con el flamenco’ (autoeditat, 2021) i ‘Flamenco. Mausoleo de celebración, amor y muerte’ (Sony Music, 2022). Altres propostes són ‘Inner Voice’, una experiència musical protagonitzada pel pianista format a l’ESMUC Carles Marigó; així com també el concert ‘EMVIC, 180 anys’, una proposta per celebrar els 180 anys de l’Escola de Música i Conservatori de Vic en què hi participaran exalumnes “il·lustres” del centre, com Obeses, Germà Aire o Joana Serrat.

La resta de coproduccions són la proposta de Carlos Bianchini, ‘El sastre del temps’; la fusió entre la formació catalana Blood Quartet i el grup de Corea del Sud Dongyang Gozupa, que presentaran ‘Terra Ignota’; i, finalment, ‘BRU. Berta Saura’, una coproducció amb Cases de la Música mitjançant el projecte Acceleradora, a través del qual se selecciona un artista emergent amb potencial per créixer i se li ofereix suport i acompanyament cap al món professional.

Queralt Lahoz dona el tret de sortida a la programació professional

En el marc de la programació professional, Queralt Lahoz donarà el tret de sortida als concerts del primer dia, dimecres 18 de setembre, després de la seva gira per Europa i l’Amèrica Llatina. També actuarà Galgo Lento, amb sons onírics i pop metafísic; Yexza Lara & Pablo Selnik, que estrenaran el seu nou disc, ‘Como Ese Mar’; Namina & The Barbarians, amb el seu nou disc; i Faneka, amb una combinació de folklore llatinoamericà i rock progressiu.

Altres noms que formen part de la programació professional són Lucia Fumero -que farà el concert inaugural dimecres al vespre-, Vic Mirallas, Lluc, Chichuelo i Marco Mezquida, Maestro Espada, Júlia Colom, Raquel Lúa, Carles Marigó, Paula Peso, La Barca, Sandra Monfort, Jo Jet i Maria Ribot, entre d’altres.

Els Amics de les Arts, Joana Serrat, Mushka i Miki Nuñez, entre els concerts gratuïts

La programació oberta al públic en general que se celebra a la Plaça Major s’hi podran veure els concerts de l’EMVIC, Joana Serrat, Els Amics de les Arts, Mar Pujol, Albert Pla & The Surprise Band i Ferran Palau. Pel que a fa a l’escenari del Sucre, hi passaran els grups Mama Dousha, Mushka, Miki Núñez i Roba Estesa.

D’altra banda, l’escena ‘off’ del Mercat de Música Viva de Vic es concentrarà de dijous a dissabte a la Plaça dels Màrtirs. Hi participaran els grups Amulet, Mayormente Soleado i Meli Penya -per part de Cases de la Música, que afegiran un nou artista en les properes setmanes-; Júlia Cruz i Emma, per part del Taller de Músics; Aina & Enric i Júlia Rodríguez, per part de l’ESMUC; i, finalment, també hi participaran els artistes finalistes del Sona9 2024 i el guanyador del concurs de l’any passat, el cantautor gironí Eloi Duran.

L’àrea professional posa el focus en Portugal

La fira professional MMVV Pro Catalan Arts!, espera revalidar la participació de les darreres edicions -amb 900 acreditats- i una important presència internacional. Se celebrarà del dimecres 18 de setembre al divendres 20 a l’Atlàntida de Vic amb l’objectiu de generar trobades entre professionals, impulsar el sector de la música en directe, contribuir a la dinamització del sector i promoure la contractació d’artistes. La programació va des de presentacions, reunions i trobades, fins a concerts.

Aquest any s’ha decidit posar el focus en Portugal, després que els darrers anys s’hagi incidit en Itàlia i França. Així doncs, la programació professional comptarà amb quatre bandes portugueses (Bicho Carpinteiro, Sopa de Pedra, Sús i Tó Trips Trio), que acompanyaran la delegació de trenta professionals de diferents sectors professionals.

La resta d’artistes internacionals que participaran en aquesta edició del MMVV són Ada Oda, una banda brussel·lesa de post-punk italià; Bombino, el primer artista del Níger nominat als Grammy; Daniela Pes, una artista italiana multifacètica; Katom, un quintet de jazz modern amb seu a Suïssa; Robert Bisha, pianista, improvisador i compositor italoalbanès; Natalia Doco, una cantant i música Argentina i resident a França; i, finalment, Puuluup, una formació d’Estònia que combina la contemporaneïtat, la tradició i la diversió.

Mercat estratègic i una aposta de ciutat

La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Vic, Bet Piella, ha explicat que el volum de programació del MMVV “posa molt a prova la ciutat a tots nivells”. “Hi ha repercussió a nivell comercial, a nivell de restauració, a nivell d’allotjaments, infraestructures, empreses vinculades amb els muntatges i l’activitat del mercat”. “Fem fires a Vic perquè tinguin impacte en el sector en qüestió, però també fem fires perquè tinguin molt impacte a la ciutat”, ha destacat Piella. En el cas del MMVV, l’any passat l’impacte va ser de 13 MEUR. De la seva banda, l’alcalde de la ciutat, Albert Castells, ha reivindicat el MMVV com una aposta estratègica de país i també el fet que fora de Barcelona es pugui “ser capital cultural”.

Com a novetat, per aquesta edició, el pressupost que arriba des de l’Institut Català de les Empreses Culturals s’ha ampliat en 50.000 euros i ja se situa als 460.000 euros.

Nova direcció

Quan acabi el darrer concert del MMVV 2024, Marc Lloret posarà punt i final a la tasca que encapçala des de fa 14 anys al capdavant de la direcció artística. Un cop tancat el període de presentació de candidatures, on s’han postulat dues persones, i feta la deliberació pertinent, a finals d’aquest mes de juny s’escollirà la persona que s’encarregarà de la programació artística del mercat pels propers anys.

LA PREGUNTA

Té previst anar de vacances aquest estiu?

En aquesta enquesta han votat 101 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't