El rostre d’Einstein emergeix en la composició de l’obra que dona la benvinguda al visitant en l’exposició “Abstracte quàntic”, que Miquel Ordeig va inaugurar aquest divendres al Temple Romà de Vic. És la primera vegada en poc més de quatre dècades de trajectòria que l’artista vigatà mostra la seva obra en aquest espai emblemàtic.
Ho fa amb una sèrie que ha anat treballant i que ha presentat amb el mateix títol en quatre espais, un d’ells la sala Art60 de Sant Joan de les Abadesses, on va començar el recorregut.
A cada lloc, hi ha hagut obres noves, treballades des del punt de partida que li ha donat la connexió amb la ciència. La física quàntica que Einstein va desenvolupar “serveix per explicar d’on venim i què va haver-hi a l’inici de l’univers i, potser, també ens donarà respostes de futur”, diu Ordeig.
I aquest univers es trasllada a les 10 peces de l’exposició, que mantenen un petit detall de tota la sèrie: cada una d’elles té la cara d’Einstein, en un cas gran i en els altres petitíssima, gairebé convidant l’espectador a buscar el rostre del físic dins del quadre.
Com ha fet sempre, Ordeig juga amb una gran varietat cromàtica, fidel a la seva idea que havent-hi tanta diversitat de colors (“alguns penso que encara no sabem ni que existeixen”) seria absurd limitar-se.
Un ventall de recursos que també aplica en les textures, des de les que obté amb la mateixa pintura fins a la presència de teles, papers o fins i tot discrets punts de llum en el llenç. El més singular, en aquest sentit, és el quadre on hi ha fragments d’escorça d’arbre: “Vaig somiar que havia d’anar a buscar-les a Folgueroles, l’endemà al matí vaig plantar-me a l’ermita de la Damunt i vaig trobar a terra les escorces d’alzina”. El conjunt, a vegades pot crear una sensació de caos –molt còsmica– que equilibra amb línies horitzontals, com un element d’ordre que distingeix també la seva creació.
Ordeig vol que l’espectador comparteixi també la música, que juntament amb la meditació formen part del seu procés de creació tant com el mateix acte de pintar. Una música electrònica minimalista sonarà al Temple Romà: “Que els sons i els colors es barregin com un sol element”, explica. Serà amb aquesta exposició que Ordeig donarà per acabat el seu projecte “Abstracte quàntic”,
{{ comment.text }}