EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Etnografia d’arrel

El Museu de l’Esquerda de Roda de Ter va acollir dissabte la jornada Cultura Viva de recerca etnològica amb la mostra de nou treballs realitzats a Osona i el Ripollès

El 9 Nou
04/12/2019
Roda de Ter

El Museu de l’Esquerda de Roda va acollir, aquest dissabte, la VIII jornada de presentació de recerca etnològica a la Catalunya Central, en el marc del programa Cultura Viva. El programa va incloure l’exposició de 10 treballs, vuit dels quals centrats a Osona i un al Ripollès. En la presentació Roger Costa, tècnic del Servei de Recerca i Protecció de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, va destacar “la importància” de jornades com la de Cultura Viva i l’estima pel patrimoni proper, mentre que Carles Garcia, del Museu del Ter, va assenyalar “la varietat de les recerques de temàtiques etnològiques” que es van presentar. Maria Ocaña, del Museu de l’Esquerda, va ser l’encarregada de donar la benvinguda a una quarantena d’assistents.

DOS TORELLONENCS FENT LES AMÈRIQUES EL 1968
Pius Vila, fill del conegut torner Pere Vila, i Carme Solà van protagonitzar, d’octubre a desembre de 1968, una singular estada per diferents ciutats dels Estats Units, on van participar d’unes demostracions d’artesania –muntant unes figures metàl·liques a base de claus, cargols i femelles, que comercialitzava el taller del pare d’ell, especialitzat a fabricar figures de fusta tornejades–. Gerard Verdaguer relata l’experiència del jove matrimoni, ple de petites descobertes de la modernitat que aleshores començava a treure el cap als Estats Units.

DEVOCIÓ POPULAR PER LA SEQUERA DE 1817
Joan Arimany relata en el treball titulat Literatura i devoció populars en ‘lo any de la saquedat (1817), com es va afrontar, a base de processons, rogatives i quatre romanços, un dels episodis de manca de pluviositat més importants que es recorden a la Plana de Vic. De fet, des del segle XIV que es té constància documental de processons de rogatives a la comarca per demanar que plogui.

EL CAMP DELS AMETLLERS DE L’ECOMUSEU
Santi Ponce, José Corral, Jacint Torrents i Imma Mestres signen el treball El Camp dels Ametllers del mas el Colomer: 10 anys de restitució agroecològica i d’agricultura social, on rememoren els orígens de la Xarxa de Patrimoni Rural-Ecomuseu del Blat, dedicada a la preservació, estudi i posada en valor de les memòries agrícola i ramadera, els oficis menestrals i les formes de vida de la pagesia de la Catalunya Central. Una de les iniciatives va ser l’habilitació d’un camp experimental, per recuperar tècniques agrícoles i restituir la rotació quadriennal de conreus, així com utilitzar les eines d’abans de la mecanització.
JOAQUIM PECANINS DE PRATS I LA MÚSICA
Glòria Ballús, doctora en Musicologia, recupera la figura de Joaquim Pecanins i Fàbregas. Un músic dedicat a la música culta i a la de la tradició oral. Aquest pradenc, folklorista, compositor pedagog, violinista o pianista, va recollir nombroses melodies amb l’objectiu de recuperar la cançó tradicional catalana.

MEMÒRIA DE LA GUERRA CIVIL A PRATS
L’extens treball de recerca d’Anna Gorchs i Roser Reixach els va permetre publicar, el passat mes d’abril, el llibre Guerra i repressió a Prats de Lluçanès, editat per Publicacions de l’Abadia de Montserrat, amb dos volums amb nombrosos documents, il·lustracions i fotografies inèdites, i molts testimonis directes dels fets.
LA MÚSICA CORAL A TARADELL
Xavier Burillo recull les activitats de cant coral que s’han fet a Taradell els últims 150 anys, amb referències a entitats com la Societat del Casino, l’Orfeó Taradellench, l’Escola Coral Parroquial amb Mn. Ramon Vidal o l’Escolania Parroquial de la Mare de Déu de Montserrat amb Mn. Jaume Mugosa.
D’ANTIGUES FESTES RODENQUES
A partir d’uns tallers de memòria històrica iniciats fa 13 anys, a Roda de Ter, Glòria Fluvià i Jordi Ballús han pogut catalogar alguns moments històrics del poble. En aquest cas, rememoren dues celebracions religioses que van deixar petja: l’Entronització de la Verge i el Centenari del Vot Popular, amb un gran seguiment popular.

LA HISTÒRIA DEL CINEMA A MANLLEU
Gerard Vallejo ha documentat la història de les diferents sales de cinema que hi ha hagut a Manlleu. Des de la més antiga que es té constància, oberta el 1899 sota els pòrtics de la plaça Fra Bernadí, fins al tancament del Sidney, el 1997, que va tancar un dels grans circuits de cinema comercial a Manlleu.
90 ANYS DEL MUSEU ETNOGRÀFIC DE RIPOLL
El nou Museu Etnogràfic de Ripoll, inaugurat el març de 2011, és hereu de l’antic Arxiu Museu Folklòric de Ripoll, creat l’any 1929 i aleshores el primer a Catalunya dedicat a l’etnografia, recull Roser Vilardell a 90 anys fent història. Museu Etnogràfic de Ripoll. Els seus impulsors van ser Rossend Serra i Tomàs Raguer, amb el suport de l’aleshores Grup de Folkloristes de Ripoll.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't