Sobremunt tornarà a tenir restaurant; i una mica més i tot. La Roca, una petita masia del segle XVIII situada al mig del poble, reprèn la seva històrica funció hostalera, però ho fa amb un projecte singular que pren forma de cooperativa i que vol anar més enllà d’un simple espai on entaular-se. Iris Camps i Yolanda Rosell, veïnes de Perafita, són les impulsores de La Roca Gastrocoop Natural, SCCL, nom que pren un negoci que neix amb esperit de comarca i els braços oberts. Divendres el presenten als veïns del poble i l’endemà ja obriran fogons, plantant cara a la pandèmia.
Iris Camps, filla de Sobremunt, feia temps que hi tenia un ull posat, en aquest local, que fa una trentena d’anys ja recordava com a bar; últimament havia acollit dos projectes diferents de restauració. Quan al principi de la pandèmia els anteriors inquilins van decidir abaixar la persiana, el propietari, que li coneixia l’interès, li va trucar per anunciar-li que el local quedava lliure. Camps no s’ho va haver de rumiar gaire, però es va buscar una “sòcia”, Yolanda Rosell, per acabar de donar cos a un projecte que els engresqués, tot aprofitant el sòlid bagatge que totes dues ja acumula-ven dins el món de la restauració.
De seguida van tenir clar quin tipus de cuina serviran: “Serà una cuina tradicional, honesta i humil, però de gustos autèntics”, descriu Rosell, que es posarà rere els fogons. “Volem donar a conèixer el producte del Lluçanès i promoure el petit productor local, però al mateix temps mostrar que hi ha altres maneres de menjar sa i saludable”, remarca Camps, que exercirà de cap de sala. Més enllà del restaurant, volen convertir el local en un mena d’espai “multidisciplinari”. D’idees no els en falten. Des de promoure tallers de cuina o d’horticultura fins a disposar d’un servei de botiga de productes de proximitat. També estudien, per exemple, la possibilitat d’oferir un servei de menús diaris a domicili, equilibrats dietèticament, pensant sobretot en una població del Lluçanès “envellida i amb mobilitat reduïda”. De moment, “ens centrem en el restaurant, però no ens tanquem a cap idea” i restaran “amatents” a noves propostes vinculades a la gastronomia local, la salut o la natura. D’aquí, també, la voluntat de constituir-se en cooperativa, oberta a futures incorporacions.
Les dues promotores de La Roca Gastrocoop són conscients que encetar aquesta aventura en un poble petit com Sobremunt té aspectes positius i negatius. Però ara mateix s’ho miren en positiu: “Estem en un entorn rural que ens estimem. El Lluçanès té de tot”. Per això estan disposades a fomentar valors com el ruralisme, la cooperació o l’ecologisme. I ara mateix també de gratitud: “Hem arribat fins aquí gràcies a molta gent que ens ha ajudat i motivat”. A partir de dissabte ho hauran de posar en solfa. D’entrada prioritzaran els esmorzars de forquilla i els dinars; la demanda marcarà la resta.
Fer Lluçanès
Obre a Sobremunt La Roca Gastrocoop Natural, un restaurant en format cooperativa que vol impulsar projectes de cuina, territori i salut
Notícies relacionades
{{ comment.text }}