Un clàssic dels musicals moderns, Germans de sang, és l’obra que Nou 69 Teatre ha escollit per celebrar a l’escenari els seus 50 anys. Sota la direcció d’Antoni Font-Mir, s’estrenarà aquest dissabte i es podrà tornar a veure diumenge, al Teatre Cirvianum.
Germans de sang va quedar gravat en la memòria de molts espectadors catalans perquè va ser, al costat dels de Dagoll Dagom, un dels primers grans musicals que van arribar a l’escena barcelonina. L’any 1994, Ricard Reguant en va estrenar una versió que comptava amb Àngels Gonyalons, Roger Pera i Joan Crosas entre els seus protagonistes. L’èxit va ser espectacular, però no era gens estrany. Venia precedit del triomf al West End de Londres, on s’havia estrenat l’any 1983 i havia obtingut el premi Lawrence Olivier a la millor producció. “Hem estat en contacte amb Ricard Reguant, i el text que fem servir és el de la seva versió”, diu Antoni Font. L’autor de la música i la lletra de l’obra, Willy Russell, va quedar tan satisfet de com es va concretar a l’escena catalana que aquesta va ser l’única versió que va autoritzar que s’enregistrés per televisió. “Ara hem estat en contacte amb els seus representants per als drets, s’han portat molt bé”, afirma el director.
Germans de sang és la història de dos nois, fills de la mateixa mare, que creixeran en ambients diferents. Marc Casanova i Guillem Rico són Mickey i Eddie, els bessons de Mrs. Johnstone, paper que interpreta Laura Domènech. Aquesta dona, pobra i abandonada pel seu marit, decideix donar un dels nens a la família de la qual fa d’assistenta. D’aquesta manera, un d’ells creixerà en un ambient benestant i l’altre continuarà en un barri humil. Al cap d’uns anys es retrobaran casualment, i al descobrir que són nascuts al mateix dia faran un pacte per convertir-se en germans de sang. I fins i tot s’enamoraran de la mateixa noia. La realitat social anglesa de l’època en què es va escriure –atur, drogues, desigualtat, delinqüència– emergeix al llarg de l’obra. “Alguns han dit que l’obra de Russell s’estudiarà algun dia per saber què passava en la societat del moment”, explica Antoni Font, que també farà un paper en el muntatge, el de narrador, que té una notable importància en la trama i que en la versió dels anys 90 era el que interpretava Joan Crosas. En l’obra intervenen també Jordi Cuesta, Andrea Alfredo, Eva Mayo i Xevi Lozano, a més de nou altres actors fent de cor, nens, veïns i altres personatges. Al voltant del Nou 69 Teatre es mouen actualment entre 15 i 20 actors, però aquí n’hi participaran una trentena.
La música de Germans de sang se sentirà gravada. “No es podien pagar tots els músics per fer-ho en directe”, se sincera el director. Però sí que van recórrer “a qui ens podria fer la millor producció”, i l’escollit va ser Arnau Tordera. Per muntar l’escenografia, el Cirvianum “l’hem despullat”. El mateix fons de les parets, de totxana, fa de decorat. L’obra és complexa en un altre nivell, el de vestuari, que exigeix canvis ràpids a alguns dels actors.
Germans de sang despertarà records no solament entre el públic, sinó també entre els seus protagonistes, si més no els que ja tenen més de trenta anys. “La vaig veure l’any 1995 al Teatro Condal, jo era un adolescent i em fa xocar”, diu Antoni Font. Després la va veure a Londres, on va estar a la cartellera ni més ni menys que 21 anys. L’actor Marc Casanova, que també fa les funcions d’ajudant de direcció i que dimecres es preparava per a un canvi d’imatge, recorda que va anar d’espectador quan era un nen, però que ja llavors “em va quedar gravada amb foc… és el moment que vaig dir a mi m’agradaria fer això”. No s’imaginava, però, que al cap dels anys en seria un protagonista. Germans de sang. Teatre Cirvianum, Torelló. Dissabte, 28 de setembre, 9 vespre. Diumenge, 29 de setembre, 6 tarda.
Una festa per obrir la temporada
Una festa conduïda pels components del programa La rotativa de Ràdio Ona, a la plaça Nova, va servir diumenge com a presentació de la nova temporada del Teatre Cirvianum, que coincideix amb el 25è aniversari de les obres de reforma que el van deixar amb el seu aspecte actual. A més de Nou 69 Teatre, l’acte va comptar amb la presència de Guillem Roma, que hi actuarà el dia 18 d’octubre amb La constant i la variable, i Fun Day Mondays, que presentarà el dia 8 de novembre l’espectacle multidisciplinari Taräb. De la programació del proper trimestre destaca també la presència de la companyia basca Kulunka Teatro amb Solitudes, la comèdia Escape room o d’Una gossa en un descampat, de Claudia Cedó, que ha recollit cinc dels Premis Teatre Barcelona. El Mag Pota i el monologuista Jordi Guapo també passaran per Torelló, i la varietat de propostes inclou la sarsuela, amb La revoltosa, i espectacles per a públic familiar. Així mateix, i per quarta temporada, es manté l’Escola de l’Espectador.
{{ comment.text }}