La col·lecció de dibuixos de Toni Batllori (Barcelona, 1951- Teià, Maresme, 2023) de la Biblioteca de Catalunya ja es pot consultar en línia a la Memòria Digital de Catalunya després d’un procés de digitalització que ha realitzat la institució. Batllori va tenir una estreta relació amb Olost, on entre altres coses hi té una escultura i va col·laborar amb la colla d’Els Cremats en un dels elements del seu bestiari.
Es tracta d’aproximadament 8.700 tires còmiques originals de la sèrie ‘Ninots’, sobre sàtira política, publicades a La Vanguardia entre els anys 1996 i 2022, així com 36 dibuixos originals de polítics, auques i una portada.
La majoria són dibuixos a tinta, en blanc i negre, que, a partir del 2007 són acolorits a l’aquarel·la. La Biblioteca de Catalunya va adquirir aquesta col·lecció l’any 2023 dins el projecte per conservar els fons gràfics originals de dibuixants de còmic i il·lustradors catalans.
Segons han recordat, Antoni Batllori i Obiols, conegut artísticament com a Toni Batllori, va desenvolupar un estil de dibuix força espontani, senzill i minimalista, amb caricatures expressives, que jugaven més amb la idea satírica que amb el detall gràfic.
“Amb un humor contundent i coherent, va afrontar sense por els temes difícils de l’actualitat catalana. El seu pensament crític, expressat a través del dibuix, està en la línia de l’obra de dibuixants reconeguts com Cesc i Perich”, han assegurat.
“Els dibuixos que formen part d’aquesta col·lecció, emblemàtics i representatius de l’obra gràfica de l’autor, constitueixen una crònica gràfica de la història política del nostre país durant les darreres tres dècades”, han exposat.
Toni Batllori comença a publicar als anys seixanta a revistes com Oriflama i Patufet. Als anys setanta, va passar pel setmanari satíric El Papus i, més tard, pel Triangle i El Jueves. A la premsa diària, va publicar a El Noticiero Universal, Diario de Barcelona, Avui, El País i La Vanguardia, on va començar el 1991 a la secció d’esports, i va continuar, a partir del 1994, a la de política.
Des del 1995 i fins a la seva mort el 2023, va publicar diàriament la tira d’humor ‘Ninots’ a les pàgines de política de La Vanguardia, des d’on va esdevenir “contra cronista” de l’actualitat.
Artista polifacètic, Toni Batllori també es va dedicar a la pintura i a l’escultura. Disposa d’obra escultòrica a Olost del Lluçanès i a l’estació de França de Barcelona.
La col·lecció Toni Batllori també està accessible al Catàleg de la Biblioteca de Catalunya, a Fons i col·leccions de la BC i al portal Fons d’Il·lustració i còmic.
{{ comment.text }}