EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

La catedral de Vic estrena un espai Sert que combina obra original i elements multimèdia

S’hi troba una maqueta de la catedral del 1930 i dues grans teles que l’artista va pintar l’any 1906


13/06/2024
Vic

La catedral de Vic ha dedicat una zona del temple a l’obra i figura de Josep Maria Sert. Es tracta del conegut com a Espai Sert, que s’inaugurarà aquest divendres, i que combina obra original de l’artista amb elements multimèdia.

L’objectiu és explicar els diferents projectes que l’artista va fer per al temple vigatà i el vincle que hi va establir. Dani Font, delegat de Patrimoni del bisbat de Vic, diu que el visitant hi trobarà “la fascinant història entre Sert i la catedral de Vic, que dura des del 1900 fins a la mort del pintor, el 1945”.

En concret, al nou espai s’hi troba una maqueta que Sert va crear el 1930 per mostrar com havia projectat la decoració del sostre de la catedral i també dues grans teles que va pintar l’any 1906.

El nou Espai Sert se situa a l’antiga sagristia dels Canonges i explica d’una manera divulgativa la llarga relació entre el pintor (1874-1945) i el conjunt catedralici. Al mateix temps, el nou equipament s’ha pensat com un espai immersiu on també es poden veure grans obres originals dels primers projectes de l’artista.

Entre els elements audiovisuals, hi ha una gran pantalla on s’hi projecta un vídeo que explica l’encàrrec que el bisbe Torras i Bages va fer l’any 1900 a un jove Sert per a la catedral de Sant Pere i, com aquest projecte i els seus canvis, van marcar tota la seva vida.

També hi ha una altra pantalla on s’hi pot veure una recreació de l’interior de la catedral de Vic abans de la Guerra Civil on es detalla la decoració que Sert va crear l’any 1927 i que va desaparèixer en l’incendi que va patir el temple l’any 1936.

Pel que fa a l’obra original, el nou Espai Sert conté dues de les tres grans pintures que l’artista va pintar l’any 1906 com a mostra de la decoració que tenia pensat fer a tota la catedral. Les obres de gran format es titulen ‘La lluita de Jacob amb l’àngel’ i ‘Tercera Benaurança’.

Alhora també s’exposa la maqueta que l’artista va elaborar l’any 1930 per mostrar com volia decorar el sostre de la catedral. Tant les pintures com la maqueta formen part del fons del MNAC, que les ha cedit a la catedral de Vic.

Font ha detallat que, amb les dues teles instal·lades al nou espai, a la catedral de Vic s’hi podran veure, per primer cop, els tres projectes que l’artista va concebre pel temple: les primeres proves de tons pastels de 1907 situats a l’Espai Sert; els quatre Evangelistes del segon projecte, que daten del 1926 i que es poden veure al deambulatori; i els personatges ocres i voluminosos que l’artista va projectar l’any 1939 i que ocupen la nau central de la catedral.

L’Espai Sert forma part d’un gran projecte que va iniciar el bisbat de Vic l’any 2016 -amb motiu del centenari de la mort de Torras i Bages- per posar en valor la figura i obra de Josep Maria Sert.

El programa ha suposat la instal·lació de les pintures dels quatre Evangelistes -que es van poder salvar de la crema del temple l’any 1936-, la intervenció completa al sostre del temple, i la renovació total de la il·luminació. Queda pendent la restauració integral de les pintures i les pilastres de la nau central.

Sobre la restauració de les pintures, Font ha explicat que es tracta d’un projecte que està “al 99% tancat” i que podria començar a executar-se durant la primavera del 2025. Es tracta d’un projecte de gran abast que s’allargaria durant 16 mesos i que tindria un cost d’entre 2 i 3 milions d’euros. El projecte estarà finançat pel Ministeri de Cultura.

Estudiar i donar visibilitat a l’obra de Sert

D’altra banda, des del bisbat de Vic també volen posar en marxa diverses iniciatives per estudiar l’obra i figura de Josep Maria Sert i donar-li visibilitat. En aquest sentit, Font creu que hi ha dos motius pels quals Sert no ha estat prou valorat.

D’una banda, ha explicat, pel fet que l’artista optés per l’art figuratiu. “La figuració no era la línia artística més puntera durant el segle XX, sinó que els artistes van optar per l’art més abstracte i, en canvi, Sert va seguir la línia més clàssica de la figuració i això fa que no estigui a l’avantguarda”, detalla Font.

D’altra banda, el delegat de Patrimoni del bisbat creu que també ha influït el fet que Sert es relacionés amb el franquisme.

El darrer projecte decoratiu que va fer Sert a la catedral data dels anys quaranta, en ple franquisme, i això ha fet “que durant molts anys es vinculi el seu art a la política franquista i això ha menystingut el seu valor artístic”.

En aquest sentit, Font creu que Sert era un home “fascinant, ple d’iniciatives i contactes per tot arreu” i considera que “ara és el moment de veure’l amb tota la seva complexitat”.

Una nova audioguia

Coincidint amb la inauguració del nou Espai Sert, la catedral de Vic també estrenarà una audioguia que proposa un recorregut per la catedral a través del ‘obra de Sert, des de la nau central fins al nou Espai Sert, passant pel deambulatori. L’audioguia serà gratuïta amb el preu de l’entrada i inicialment estarà disponible en català i castellà.

LA PREGUNTA

Creu que hi haurà noves eleccions a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 79 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't