La màgia i el simbolisme de la Flama del Canigó tornaran a estendre’s per una seixantena de nuclis de població d’Osona i el Ripollès avui dimecres, vigília de Sant Joan. Si l’any passat la festa es va salvar pels pèls, enguany encara arriba marcada per les restriccions de la pandèmia, que afectaran, bàsicament, el to festiu de les rebudes, encara sense la majoria de revetlles populars que hi acostumen a anar associades.
Coll d’Ares, en canvi, va guanyant protagonisme com a porta principal d’entrada al Principat d’aquest emblema d’unitat dels Països Catalans. A partir de 2/4 de 7 del matí, la majoria d’equips de foc d’arreu del territori ja han anat passant per aquest punt per encendre els seus quinqués i sumar-se a les diferents activitats. Destaca l’estrena del Gegant de la Flama, l’homenatge que el col·lectiu Caliu Solsticial farà a l’exili republicà de 1939 per aquest pas fronterer, el concert del manlleuenc Joan Usart o les sardanes amb la Cobla Ciutat de Girona. Per segon any consecutiu no hi haurà el tradicional dinar de germanor, però es convida els assistents a portar-se’l de casa. Serà a partir de 3/4 de 4 quan la comitiva de nord-catalans, encapçalada per la històrica Daniela Grau –a qui aquest any s’ha dedicat la postal i el punt de llibre–, arribarà amb la flama procedent del cim del Canigó –novament amb restriccions d’accés– i es donarà sortida a les set rutes que recorreran bona part dels municipis d’Osona, el Ripollès i el Moianès. En el cas d’Osona, “seran 46 nuclis de població”, va precisar Txevi Rovira, conseller comarcal adjunt de Cultura, durant la presentació. “Estem a prop del 100%, esperem assolir-ho en els propers anys; és un dels objectius de Tradicat”, va remarcar Rovira, que es va mostrar “molt il·lusionat” que una de les seves últimes rodes de premsa com a conseller comarcal –al juliol deixa el càrrec per assumir una vicepresidència de la Mancomunitat– sigui precisament sobre una festa que “m’entusiasma”. Una Flama del Canigó que, per Òmnium, ha esdevingut un actiu “clau” per la seva capacitat “de suma i d’integració de gent diversa”, va remarcar Jordi Vilarrodà, president d’Òmnium Ripollès. Precisament, Sant Joan, amb un sopar de pícnic i un concert de La Corda Fluixa, i Ripoll, amb un espectacle de dansa davant del monestir, tornaran a ser dos dels municipis que protagonitzaran les rebudes més significatives.
En el cas de Vic, tampoc hi haurà la tradicional foguera al mig de la plaça Major, com l’any passat, però sí que una petita comitiva, presidida per la mateixa Daniela Grau, recorrerà el tram de la plaça de l’Estació fins a la Plaça amb torxes per encendre “un petit foc simbòlic”, va apuntar Núria Vila, vocal d’Òmnium Osona-Lluçanès. En el cas del Lluçanès, només tres pobles petits (Sobremunt, Alpens i Santa Eulàlia de Puig-oriol), a banda de Prats, que celebra Sant Joan i els Elois, amenitzaran la rebuda amb una revetlla popular.
“Tindrem una arribada de la Flama gairebé amb normalitat, si bé sense sopars populars, ni massa fogueres, ni balls, i amb controls d’aforaments”, va recordar Andreu Coll, president de Tradicat. També hi haurà dos petits homenatges locals als difunts Pere Subirà (a la Gleva) i Teresa Riu (Sant Hipòlit). Fidels a la Flama.
AGENDA
Camprodon. 17.30, espai 1 d’Octubre, arribada de la Flama del Canigó. 23.00, espai 1 d’Octubre, foguera de Sant Joan i castell de focs.
Centelles. Rebuda de la Flama del Canigó. Amb els geganters i recital de poemes. Audició amb la Cobla Lluïsos. Passeig. 18.30.
L’Estany. Revetlla de Sant Joan. Arribada de la Flama del Canigó. Pista Vella. 21.00.
Manlleu. Tradifoc-Sant Joan 2021. 18.00, plaça Fra Bernadí, espectacle Óssos del Pirineu, amb la Cia. Tutatis. 19.30, plaça Fra Bernadí, rebuda de la Flama del Canigó, gegants, parlaments i cantada de l’Himne. Plaça de la Flama del Canigó, concert a càrrec del cantautor manlleuenc Joan Usart.
Moià. Revetlla de Sant Joan. Amb música dels 70, 80 i 90 amb vinils. DJ Vila i Plade. Plaça Major. 21.30-01.30.
Montesquiu. La Flama del Canigó. 17.30, sardanes amb la Cobla Jovenívola de Sabadell, primera part. 18.40, arribada de la Flama amb els gegants de Montesquiu i parlaments. 19.00, sardanes amb la Cobla Jovenívola de Sabadell, segona part. 19.30, encesa de la foguera de Sant Joan a la plaça. Plaça de la República.
Orís. Sant Joan 2021. Rebuda de la Flama. Després de fer la lectura del missatge, encendrem el peveter i una gran foguera. Fi de festa cantant l’himne nacional de Catalunya. Parc Bonavista. 20.30.
Prats de Lluçanès. Revetlla de Sant Joan. 19.00, plaça Nova, encesa del Petardàs Infantil, amb els guanyadors del concurs de cartells i amb la Txaranga Tximeletak. 20.00, plaça Nova, rebuda de la Flama del Canigó, encesa del peveter i lectura del manifest de la Diada Nacional dels Països Catalans. Tot seguit, reconeixement al primer Eloi d’Honor. 23.00, jardins de la Farmàcia Vella, revetlla amb l’Orquestra Welcome Band. Diferents espais i canal de YouTube .
Ripoll. Arribada de la Flama del Canigó. Acte de rebuda de la Flama del Canigó i encesa del peveter. Emporta’t la flama a la teva revetlla amb el fanalet. Lectura de poemes i música amb Jordi Ballesteros, Cèsar Ollé, Surroca i Marina Prat. Mònik i Cantarines. Ballarina: Berta Vilarrasa. Peça animalari. Plaça Abat Oliba. 19.00-20.00.
Roda de Ter. Revetlla de Sant Joan a Can Planoles. Sopar i concert amb Fernando Màxim. A la mitja part del concert, coca de Sant Joan i cava. Venda de tiquets fins al divendres 18 al bar de Can Planoles. Can Planoles. 20.15.
Sant Joan de les Abadesses. Revetlla Sant Joan. 18.30, claustre del monestir, rebuda de la Flama del Canigó. 21.00, plaça Major, sopar de pícnic, amb inscripció prèvia. Després del sopar, concert amb el grup La Corda Fluixa. Fi de festa amb el DJ local LiMonetty.
Sant Julià de Vilatorta. Arribada de la Flama del Canigó i encesa de les fogueres de Sant Joan. A les 20.20, arribada a Vilalleons. A les 20.45, al pavelló de Sant Julià.
Sant Pere de Torelló. Arribada de la Flama del Canigó. Parlaments i encesa de la foguera, cava per a tothom. A les 20.30, a la plaça Monmany.
Setcases. Revetlla de Sant Joan. 19.00, pont de Can Xacó, arribada de la Flama del Canigó. Seguidament, acompanyarem la flama fins a la plaça Verda on es farà la lectura del manifest. 22.00, closa d’en Xola, encesa de la foguera i castell de focs.
Taradell. Flama del Canigó. Arribada de la Flama del Canigó. Jardins del Centre Cultural Costa i Font. 19.00.
Torelló. Revetlla de Sant Joan. 19.30, audició de sardanes a càrrec de la Cobla Canigó. 20.00, arribada de la Flama del Canigó, a càrrec del Centre Excursionista de Torelló i parlaments. Tot seguit, el cant d’Els Segadors i represa de l’audició de sardanes. Plaça Nova.
Vic. Flama del Canigó. Arribada de la Flama amb torxes. Plaça Major. 22.30.
{{ comment.text }}