Qui diu que els nens només estan pendents de les pantalles? Dissabte al matí, la plaça Nova de Torelló està plena de jocs de fusta que no en tenen cap, de pantalla, i els petits i no tan petits que hi juguen bé sembla que s’ho passen bé. “Els pares també desconnectem”, diuen en Vicenç i la Sara, que s’han acostat a Torelló per veure què és aquesta nova proposta mentre la seva filla volta d’un joc a l’altre.
Aquests jocs que ha muntat Tombs Creatius són l’esquer principal per portar famílies cap a Toca Fusta, la nova fira del joc i la joguina de fusta que s’ha posat en marxa a Torelló i que en la primera edició s’allarga durant tres dies. L’Ajuntament i el Museu de la Torneria han liderat la iniciativa, en la qual participen entitats, comerços i empreses. La fira recull la tradició de la torneria de fusta de la Vall del Ges, part de la qual es va dedicar històricament a la fabricació de joguines. “Ara no hi ha tantes empreses com als anys 70 i 80, però en continuen existint i els volem fer visibles”, diu Gerard Verdaguer, director del Museu. “Feia temps que teníem in mente fer una aposta forta per la joguina de fusta i vincular-la aquí.” El vestíbul del Museu llueix una exposició dels tres fabricants de la vall: Mora Toys-Games i Can Cels, de Sant Pere, i Ardidac, de Sant Vicenç. Bitlles i baldufes, tradicionals, però també cotxes, cuinetes, apilables… el món de la fusta ho permet tot.
A l’estand de la botiga CuCut de Torelló, les mans dels petits se’n van gairebé sense voler cap a unes cuinetes fabricades per Mora Toys, a les quals poden arribar perquè són ran de terra. Més amunt, una arca que ja hauria volgut tenir Noè. “Intentem posar cara als productes que venen a la botiga, i busquem marques de proximitat, i si són d’aquí encara millor”, explica la propietària de l’establiment, Caterina Vergés, que avui compagina botiga i parada amb l’ajut de la seva germana. Són especialistes en primera infància i diuen que la fusta “té un valor sensorial que el plàstic no pot transmetre”. Els cubs apilables que hi ha a la parada poden ser allò que la imaginació vulgui. I per això mateix la joguina de fusta “no té per què ser més cara”, diu Vergés. A l’altra banda de la plaça Nova hi ha un dels veterans de la joguina de fusta, Francesc Sánchez d’Ardidac. Alguns dels jocs que exhibeixen a la seva parada porten el nom de la pedagoga Maria Antònia Canals, Medalla d’Or de la UVic-UCC, un referent en la didàctica de les matemàtiques. “Nosaltres el fabriquem i ella el crea amb la filosofia d’aprendre jugant.” Fa més de vint anys que fan joguines de fusta, i ara es troben en sintonia amb el moment. No és nostàlgia, al contrari, és futur: “Un canvi de mentalitat, la joguina de fusta és sostenible!”.
Al Museu de la Torneria hi ha molts exemples de l’ús de la fusta com a eina per crear jocs abans de la irrupció del plàstic. “És un recurs natural, una matèria orgànica.” Dura tant com el plàstic i és molt més reciclable. Allò que era de tota la vida, de cop i volta s’ha convertit en tendència, en futur. “Té un valor sensorial que el plàstic no pot transmetre”, diu Caterina Vergés. Però també s’ha d’anar posant al dia, necessita la seva pròpia I+D, noves joguines dissenyades amb el material de sempre. Verdaguer diu que sovint ha vist en botigues d’aquí productes de fusta dissenyats o fabricats en altres països. La fira de Torelló aspira a tenir continuïtat per donar una plataforma a la joguina de fusta, feta a Osona o en qualsevol lloc de Catalunya. “A Europa hi ha fires semblants, aspirem a ser un referent a Catalunya.”
A la plaça dels Torners, al costat del Museu, el taller Re-crea exhibeix jocs de fusta que són un prodigi d’imaginació feta des d’un taller formatiu en què han participat vuit alumnes. Aquí no només hi juguen nens sinó també joves. És dissabte al migdia, prop de l’hora de dinar, i comença a ploure. Com que la fusta és un material viu, l’aniran endreçant dins del Museu de la Torneria.
{{ comment.text }}