La pintura i escultura romàniques es mostren a través de figures esquemàtiques i hieràtiques; amb uns cossos i unes mans desproporcionats, per una evident manca de perspectiva. Aquestes característiques amaguen tot un llenguatge iconogràfic, comprensible en el context de la societat i de les creences de l’alta edat mitjana. Aquestes mans desproporcionades, en concret, també poden tenir una lectura “rellevant” si es contemplen, avui, des de la comunitat sorda, per copsar “la gestualitat de l’art medieval”. Així ho va voler transmetre aquest diumenge la sabadellenca Martu Pericas, historiadora de l’art i guia sorda, en una visita pionera al Museu Episcopal de Vic (MEV), titulada “Parlar amb les mans. El llenguatge en l’art medieval”. No es tractava d’una activitat traduïda a la llengua de signes catalans, sinó d’una visita comentada i pensada directament per i per a la comunitat sorda. D’aquí la singularitat.
La proposta, que es va fer coincidir amb el Dia Internacional de les Persones Sordes, era la primera visualització d’un acord de col·laboració entre el MEV i l’Agrupació de Sords de Vic i Comarca. “Ja portem temps treballant amb temes d’accessibilitat, però avui fem un pas importantíssim per avançar cap a la inclusió d’aquesta comunitat”, es felicitava Carme Comas, cap de Difusió i Acció Cultural del MEV. El museu mantindrà aquesta visita específica dins de l’oferta habitual, a demanda. Paral·lelament, un cop cada trimestre, la visita “Visió Romànica”, que inclou un tast de la col·lecció d’art romànic i la pujada al campanar de la catedral, també s’oferirà amb interpretació de llengua de signes. La resta d’activitats del MEV també es podran reservar per a grups de persones sordes, en hores i dates a convenir.
“És la primera vegada que puc dirigir directament una visita en llengua de signes”, valorava Pericas, que s’ha graduat recentment en Arqueologia i Història de l’Art. I és que “no sempre les persones sordes han tingut l’oportunitat de poder estudiar”, recordava la guia. Un exemple més d’inclusió, també a través de l’art.
Episcopus, 1.400 anys del Bisbat, de simposi a llibre
El congrés que a finals de 2017 va estudiar els 1.400 anys d’història del Bisbat de Vic des de diferents perspectives acadèmiques s’ha convertit en un llibre, que recull les aportacions que s’hi van presentar. Episcopus, El bisbat de Vic i l’Església a Catalunya en el context europeu és el títol del volum, que recull 25 ponències i comunicacions que es van presentar. Dijous, el Seminari de Vic va acollir la presentació del volum en un acte que va comptar amb la presència del rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, i el bisbe de Vic, Romà Casanova, en nom de les dues institucions que van organitzar el simposi. També hi van intervenir Marc Sureda, director de l’Institut Superior de Ciències Religioses, i Carme Sanmartí, professora emèrita de la UVic-UCC, curadors de l’edició. Vic
Miquel Erra
{{ comment.text }}