La Biblioteca Antoni Pladevall i Font va acollir divendres al vespre la presentació de l’Arxiu Fotogràfic Pere Papell i Puig (Taradell, 1936-1999), que s’incorpora a l’Arxiu Fotogràfic de Taradell gràcies a un conveni entre l’Ajuntament i els hereus de Pere Papell: la seva dona, Carme Coma i Boixó, i els seus dos fills, Rosa i Pere Papell. Es tracta de 13.662 fotografies que va fer “aproximadament des del 1955 i fins al 1999, any de la seva mort”, va explicar la seva filla, Rosa Papell, que va assenyalar que “estem convençuts que el nostre pare, un enamorat del seu poble, estaria molt content de saber que la seva obra restarà custodiada i en bones mans, amb l’únic objectiu de poder ser utilitzada per aquelles entitats, taradellencs i taradellenques o persones que necessitin documents gràfics”.
La digitalització va començar el 2017 i es va acabar la passada primavera. Ha anat a càrrec de l’empresa Serveis Integrals de Fotografia de Barcelona i s’ha gestionat des de l’Arxiu Fotogràfic de Taradell, que es coordina des de la biblioteca i que a partir d’ara té previst iniciar el procés d’identificació i descripció de les fotografies.
Durant l’acte, Rosa Papell, en nom de la família, va ser l’encarregada d’explicar i ensenyar algunes de les fotografies i els temes que es poden trobar en aquest ampli arxiu i que “s’han convertit en un valuós testimoni de la vida del poble i de la seva gent”. Pere Papell treballava a Comercial Sert, “tirava” les pel·lícules al cine i també li agradava l’esport: “No es perdia cap partit de futbol del Taradell, havia jugat a tennis i va ser un dels primers socis del Parc d’Esports. Gaudia molt de la música i del teatre, havia cantat caramelles, ballat sardanes i solia participar de la vida cultural i social del poble” i aquest teixit associatiu el va captar amb la seva càmera: “Són més de 13.000 fotografies i amb elles hem pogut veure el poble a través dels ulls del pare, una mirada real i tendra, la mirada d’un taradellenc”. Rosa Papell va afegir que “ens hem adonat que la immensa majoria de fotos són de Taradell, i no ens estranya ja que el pare ens va saber transmetre aquesta estimació i orgull d’haver nascut i viure aquí”. Algunes d’aquestes fotografies, però, també són personals i n’hi ha que Pere Papell havia fet per encàrrec. L’activitat va comptar també amb una xerrada tècnica de Manel Serrano en la qual va exposar la visió que tenia Pere Papell en fer fotografies.
Tot seguit també es va inaugurar una exposició que mostra una quarantena de fotografies de l’Arxiu Pere Papell que s’ha fet coincidint amb el vintè aniversari de la seva mort “i ens fa molta il·lusió poder-li fer aquest homenatge”. Es tracta d’una selecció de fotografies que narren diversos moments de la vida quotidiana de Taradell: la fàbrica del Tint, les festes del poble com el Domund o els Tonis, l’escoltisme, l’Esbart, l’homenatge a la vellesa, el futbol, l’incendi del Centro, vistes del poble, entre d’altres, i que Pere Papell va immortalitzar amb la seva càmera. L’exposició es complementa amb una mostra de càmeres antigues i material que feia servir per revelar les fotografies. L’exposició es pot visitar fins al 28 d’octubre.
La mirada d’un taradellenc
Els familiars de Pere Papell van mostrar, durant la presentació, unes 150 imatges recollides en diferents temes que van servir per resumir davant els assistents el que es pot trobar en l’Arxiu Pere Papell. Van explicar que les primeres fotografies de Papell eren de persones, dels seus familiars més propers, però sobretot hi ha fotografies de Taradell, en tots els sentits: de festes com les enramades típiques del Corpus, els inicis de l’Agrupament Rocaguinarda, el Domund (a la foto de dalt), la Setmana Santa, els Tonis, el futbol i la construcció i el desenvolupament d’activitats al Parc d’Esports, l’Esbart, la fàbrica on treballava, la rectoria i el Centro, l’església i el campanar, el poble i els seus carrers, les botigues i la seva gent.
{{ comment.text }}