Res millor per donar la benvinguda a l’ambient prenadalenc que fer-ho en una de les fires icòniques de la comarca: la Fira de l’Avet d’Espinelves, que arriba ja a la 39a edició. Des d’aquest dissabte i fins al 8 de desembre, el poble espera rebre entre 70.000 i 80.000 visitants. Aquest primer dissabte està previst que hi passi el president de la Generalitat, Quim Torra, que l’any passat ho va haver d’anul·lar a última hora.
A les portes del 40è aniversari, la fira es manté fidel al format i a “l’esperit” d’èxit dels últims anys. En total s’hi desplegaran prop d’un centenar de parades de productes de proximitat i artesania. “No podem créixer més”, admet l’alcalde, Joan Manuel Claveria. D’aquestes parades, nou seran de venda específica d’avets, una més que el 2018. Cada any se n’acostumen a vendre de 5.000 a 6.000 exemplars, una xifra “molt estabilitzada”. Com és habitual, la fira s’amenitza amb actuacions al carrer, exposicions, tir amb arc o una trobada de plaques de cava. Com a novetat, el Girona FC hi serà present amb un estand propi i el proper dimecres dia 4, a la tarda, està anunciada la presència de la primera plantilla de l’equip.
Els avets com a símptoma
La regió del Montseny-Guilleries és la principal productora d’arbres de Nadal del sud d’Europa. A Espinelves fa més de 150 anys que van arribar els primers avets a la finca de Masjoan, de la mà de Marià i Nicolau Masferrer. Avui, un seu descendent, David Masferrer, està donant renovada empenta a aquest històric viver. Ara, però, ha pogut constatar un efecte més del temut canvi climàtic. Malgrat trobar-se en una de les zones més humides del país, la sequera s’ha començat a deixar notar.
Per primera vegada, tant aquest estiu com el de fa dos anys va haver de regar els exemplars més joves –just quan els planten, amb tres anys de vida–, en constatar que se n’hi havien mort alguns. “Aquest estiu durant més d’una setmana vam arribat als 39 graus; és increïble”, apunta Masferrer, que ha decidit muntar un sistema de reg puntual per afrontar futurs episodis de sequera. “No estem davant d’una situació catastròfica, perquè aquest és un arbre molt preparat per sobreviure, però caldrà prendre mesures a partir d’ara”, apunta Masferrer. Segons ell, es dona la paradoxa que, mentre que el canvi climàtic complica el cultiu d’aquesta espècie, el sector de l’arbre de Nadal per excel·lència esdevé “un aliat” per combatre’l. “Es tracta d’un cultiu totalment biodegradable, ecològic i generador de CO2”.
Actualment a la finca hi ha plantats al voltant de 2.500 avets, que comercialitzen arreu de l’Estat, majoritàriament per ser replantats. L’espècie més difosa és l’anomenat avet del Caucas (Abies nordmanniana), si bé continuen produint l’autòcton Abies masjoanis.
Tot i que el viver no té parada a la fira, esperen vendre’n uns 300 exemplars aquests dies, de gent que aprofitarà per visitar l’espectacular arborètum d’exemplars monumentals d’arreu del món plantats a mitjans del segle XIX.
{{ comment.text }}