Marc Oriol Pérez, exalumne de l’Institut de Taradell i veí de Santa Eugènia de Berga, es va proclamar guanyador de la primera edició del Premi Anastasi Aranda al millor treball de recerca. Va guanyar amb el treball Ones gravitacionals. Mirada al passat per conèixer el futur. El nom del guanyador es va donar a conèixer el passat dissabte al matí en el marc d’un acte que es va fer al Centre Cultural Costa i Font davant una quarantena de persones.
Oriol, que actualment està estudiant una carrera de física a Manchester, va explicar a través d’un vídeo que es tractava d’un “treball que aprofundia sobre la utilització del mètode per detectar forats negres i cossos molt distants no observables a través de la llum”. Alhora “buscava trobar tots els secrets del descobriment, o confirmació, de l’existència de les ones gravitacionals que havien set predites amb un segle d’anterioritat per Albert Einstein”. El treball se centrava en aquest únic descobriment “per així poder aconseguir una màxima profunditat en aquest tema que presenta una gran complexitat”. Oriol va destacar el suport i col·laboració de diferents investigadors dels principals centres de recerca de Catalunya “per poder indagar sobre aquest fenomen poc conegut i aconseguir fer-ne una clarificació”. El tutor del treball va ser Jordi Codinachs.
El jurat, format per Albert Sangrà (professor de la UOC), Josep Maria Bertrans (professor de Tecnologia de l’Institut de Taradell), Laia Bosch (professora agregada de la Facultat de Ciències de la Salut de la UVic i membre del grup de recerca TR2Lab) i Eli Fàbrega (mestra de l’escola L’Esquitx de Calldetenes), en va destacar “la capacitat de reflexió i síntesi” i alhora “la recerca realitzada en tots els àmbits”. La mare d’Oriol va ser l’encarregada de recollir el guardó, valorat en 1.200 euros. El premi va tenir dos finalistes. Per una banda, Jaume Meinhard amb Genètica del càncer. Estudi del gen EGFR en càncer de pulmó no microcític i per l’altra, Clara Espinàs amb Salut mental en l’adolescència.
El regidor d’Educació de l’Ajuntament de Taradell va recordar que aquest premi és la continuació de les deu edicions que s’havien fet del Premi Ajuntament de Taradell al millor treball de recerca i que enguany “s’ha obert també als municipis de Santa Eugènia de Berga, Seva i Viladrau” i amb temàtica lliure. Es tracta d’un premi que “pretén estimular la investigació feta en català sobre qualsevol àmbit cultural tot reconeixent el millor treball de recerca dels alumnes de Batxillerat elaborat el curs 2019-2020”. Per la seva banda, Cabanas va ressaltar “la qualitat dels 17 treballs presentats” i va animar a continuar “treballant”.
{{ comment.text }}