EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Matrimoni a la ripollesa

Un músic dels Randellaires i la seva parella, protagonistes del Casament a Pagès de Ripoll

Passat Sant Eudald, Ripoll tornava a omplir-se de celebracions aquest diumenge amb la 53a Festa Nacional de la Llana i el Casament a Pagès. La capital ripollesa celebrava unes noces rurals inspirades en la tradició del segle XVIII mentre feia demostracions del sector ramader. L’esdeveniment, organitzat pel Centre d’Iniciatives i Turisme de Ripoll (CIT), es va poder desenvolupar gràcies al suport d’un centenar de vilatans. “Des de la junta volem agrair-los que cada any facin possible la festa. És una celebració que no es fa enlloc més del territori”, deia Mireia Llagostera, presidenta de l’entitat.
A les 8 del matí, es donava el tret de sortida amb l’esmorzar popular a la plaça de l’Abat Oliba. A quarts de 10, el ramat de xais, que ja portava una estona passejant pel poble, entrava a la plaça de l’Ajuntament, on ja l’esperaven per prosseguir amb l’obtenció de llana, és a dir, el concurs d’esquilar ovelles, amb una participació de set pastors que amb la seva destresa optaven a guanyar uns premis en metàl·lic de fins a 400 euros per al guanyador. “Aquest any hem volgut apostar sobretot per la Festa de la Llana, perquè la del Casament a Pagès ja va força rodada”. Com que ara és època d’esquilar ovelles i els ramaders tenen força feina, “intentem incentivar la seva participació amb uns premis atractius”, explicava Llagostera. Martí Vila va ser de nou l’home més ràpid, amb un temps de poc més de sis minuts per a sis ovelles. “Segueixo el mètode neozelandès que consisteix a resseguir tota l’ovella sense passar dos cops pel mateix lloc”, explicava Vila.
Paral·lelament, Jordi Salomó (53) i Natàlia Fernández (47) es donaven el “sí, vull” en l’anual Casament a Pagès. La parella, que viu en una masia a Sant Bernabé de les Tenes, dins el terme de Ripoll, ha decidit pronunciar els vots al cap d’un plegat d’anys junts i dos fills adolescents en comú. “No ho hem fet abans perquè ell sempre deia que ens casàvem a pagès o no ens casàvem. I al final m’ha acabat convencent”, deia Fernández feliç. Els vestits tradicionals que lluïen tant nuvis com convidats durant la cerimònia s’utilitzen cada any readaptant-los per a cada ocasió. Una tasca que fa Carles Solé, sastre olotí. “La majoria dels nostres amics i familiars també s’han vestit amb la roba tradicional. Cada any hi ha més gent i se n’han de fer de nous”, explicava el nuvi. Salomó fa 15 anys que ja assistia al casament com a músic fent la cercavila amb els seus companys dels Randellaires, on toca el contrabaix.
Al sortir del monestir de Ripoll –on es va celebrar l’enllaç davant d’un públic nombrós– els assistents van poder gaudir de coca, llonganissa i algun glop de vi a cop de porró. A tot això, a la plaça Sant Eudald s’hi mostraven oficis tradicionals mentre que la plaça Abat Oliba estava plena de paradetes amb productes alimentaris de la comarca.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 77 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't