La ballada de gegants de cada 23 de setembre –per segon any sense cercavila i amb el públic assegut a l’espai verd de davant de la Carpa– va tornar a ser la icona de la jornada central de la festa major de Roda, dijous. I no va ser una ballada més. La família gegantera tenia reservada una petita gran sorpresa. L’Arnald i la Violant van poder tornar a ballar al so de la dansa que es va compondre expressament per la seva estrena, fa 69 anys, i que havia caigut en l’oblit.
La històrica parella, construïda a la reconeguda Casa Ingenio de Barcelona, va ser batejada el setembre de 1952, enmig d’un gran ressò popular. L’alcalde del moment, Josep Pujols, va voler que els gegants s’estrenessin amb un ball propi, i va encarregar una peça al compositor i músic vendrellenc Agustí Cohí, casat amb la pianista rodenca Conxita Costa. Cohí (1921-2012), autor d’un ampli repertori de sardanes, obres simfòniques, sarsueles o danses populars, va compondre per a l’ocasió la Dansa dels gegants de Roda –cinc anys després la va adaptar en format sardana, sota el títol de Festes de Roda–. Amb els anys, però, aquella dansa, que també tenia lletra, va deixar de sonar i de ballar-se.
Recentment, membres de l’Arxiu de la Memòria Històrica de Roda i les Masies la van rescatar de l’oblit, en localitzar alguna partitura puntual que conservaven algunes famílies del poble. El mestre graller local Jaume Soldevila es va encarregar d’adaptar-la per a gralla, i aquest dijous el grup de grallers de la colla gegantera la va tornar a interpretar. “De moment hem fet un primer tastet, però l’objectiu és poder-la presentar formalment quan es pugui fer una jornada gegantera amb plenitud”, apuntava el regidor de Cultura, Roger Canadell, convençut que aquesta descoberta esdevé una mostra més “de la nostra aposta per la cultura popular i la memòria històrica”. En aquesta línia, la família gegantera continua prenent protagonisme. Després de l’estrena, els anys 2017 i 2018, de sengles rèpliques dels gegants –per fer-los més portables i, sobretot, preservar els originals, que no tenien motlle–, enguany s’ha encetat el procés de restauració del primer –la Princesa– dels cinc capgrossos històrics, entrenats el mateix 1952, i també ha passat pel taller el gegantó Silver. L’objectiu és poder presentar totes aquestes novetats en una futura jornada gegantera. Si fos possible l’any vinent, coincidiria amb el 70è aniversari dels gegants i els capgrossos. Seria rodó.
L’arrencada de la festa major va tenir un altre moment especial, dimecres a la nit, amb l’emotiu pregó del percussionista i musicoterapeuta Santi Serratosa, als jardins de Can Planoles. El programa continuarà fins diumenge, amb propostes destacades com l’espectacle de foc dels Diables del Pont Vell, i els concerts de Band-idos i Pelat i Pelut (divendres); l’Orquestra Rosaleda i el retorn de la Ter-Oríficks Band, dissabte; o la Nit d’Homilies i el concert de Guillem Roma, diumenge.
{{ comment.text }}