El Mercat de Música Viva de Vic (MMVV) oferirà 24 estrenes de disc o espectacle en directe. Es tracta d’una xifra que representa la meitat dels artistes programats. Entre els que presentaran nou treball, hi ha Clara Peya o Xarim Aresté. La primera oferirà la preestrena de ‘Corsé’, el nou projecte discogràfic de la pianista i compositora, mentre que del segon es podran escoltar algunes de les cançons del nou àlbum. La programació de la 35a edició inclou més coproduccions que cap altra, un total de sis. En destaca l’espectacle de Xavi Lloses, ‘Estornells Sonors’, una proposta innovadora de l’Espai Marfà i el MMVV. El pianista Marco Mezquida inaugurà el Mercat el 13 de setembre amb la preestrena del seu nou disc ‘Tornado’.
El MMVV continua apostant per mantenir les dues línies de programació que fa anys que ja té definides i que el públic reconeix fàcilment: la professional i la del gran públic. Del 13 al 16 de setembre, la capital d’Osona tornarà a acollir un dels mercats culturals estratègics del país amb les propostes artístiques de més de 55 grups del panorama nacional i internacional. A més, preveu rebre més de 900 professionals de la indústria musical.
La programació de la 35a edició posa de relleu una tendència a l’alça per part dels músics més joves a prescindir dels estils musicals i a difuminar les fronteres entre gèneres. Aquesta actitud, que mostren sense prejudicis, s’estén també a l’hora de definir-se i presentar-se, quan citen les influències que tenen de tipus molt diversos. “Una de les coses que costa més és presentar-los. Cada any ens estem barallant amb les llistes i hem vist que aquest any era molt difícil. I finalment hem desistit”, ha explicat Marc Lloret. “Potser es veu més clar amb la música urbana, però també passa amb els cantautors. Hi ha molta diversitat dins de cada artista“, ha afegit.
Durant la presentació s’ha fet un extens repàs per les diferents propostes i entre la vintena llarga d’estrenes, a més de les de Marco Mezquida, Clara Peya i Xarim Aresté, el director ha destacat les propostes de Carles Cases Strings Band -un recorregut per les bandes sonores més importants que ha creat l’artista durant la seva trajectòria-, el projecte de la cantaora Alba Carmona, la preestrena del nou treball de La Ludwig Band o la nova proposta de jazz i cançó d’Eva Fernández. Entre les novetats discogràfiques també hi haurà ‘Suelta’, el nou treball de Meritxell Neddermann, o els nous temes del grup urbà Sexenni.
Els concerts dirigits al públic general comptaran amb les actuacions a la Plaça Major i al Sucre de Mazoni, Ginestà, Los Mambo Jambo Arkestra, Balkan Paradise Orchestra, The Tyets o Lildami.
Pel que fa a les propostes internacionals, una quinzena, enguany el focus s’ha posat en Itàlia. Entre les propostes, es podrà veure la de l’italo-català, Alessio Arena, i el trio napolità, Suonno D’Ajere, que posaran música als sonets escrits per Garcilaso de la Vega en la seva època napolitana. Com ja és habitual, la programació OFF tindrà el seu espai a la Plaça dels Màrtirs.
Acompanyant en la direcció del Mercat de Música Viva de Vic al costat de Marc Lloret des de fa anys hi ha Oriol Roca, que ha estat l’encarregat de presentar les coproduccions que estrena el certamen. A l’espectacle de Xavi Lloses, del qual se’n faran quatre passis a l’Atlàntida, s’hi sumen també les de Marc Parrot -que presentarà ‘Turisme per la memòria’, un viatge pels seus 30 anys de trajectòria- o la de Paula Valls -que presentarà el seu primer disc en català titulat ‘Començar de nou’. També es podrà veure ‘Qué quiere la niña’, una producció de LaboratoriA, una companyia formada per cinc dones i constituïda com un laboratori d’experimentació artística per desconstruir els rols de gènere vinculats al flamenc.
Quant a les propostes per a tots els públics, ubicades el dissabte al matí, 2princesesbarbudes estrenaran el seu darrer disc ‘Som i serem’, una aproximació al món dels insectes amb una mirada curiosa i respectuosa. També els Xiula oferiran un concert per presentar el seu nou disc, que porta per títol ‘Babynova’.
Marc Lloret ha destacat que no és fàcil arribar a 35 edicions de mercat “en condicions”. “Avui tenim un mercat vital, internacional, inquiet, respectuós amb l’entorn i la diferència i amb voluntat de servei públic”, ha defensat Lloret. És un mercat, ha afegit, “inquiet i arriscat”, que cada any intenta millorar. “Fa 35 anys, però no es fa vell, i s’ha anat adaptant als canvis” ha afegit. El director ha repassat els canvis més destacat dins el mercat, com ara la concentració a l’Atlàntida del mercat professional, la desaparició dels expositors per fer un certamen més dinàmic amb reunions entre professionals o el canvi de dates per concentrar l’activitat de dimecres a divendres.
Una de les novetats d’aquesta edició és que la graella de concerts ha estat pensada perquè el públic pugui gaudir-los tots -encara que no sigui sencers– i no hagin de deixar de veure cap proposta.
{{ comment.text }}