Ara fa mig any, a finals d’agost, la descoberta d’una dent de llet i d’un fragment del crani d’un nen d’entre 7 i 9 anys es convertia en la prova física de que l’home de Neandertal havia habitat les coves del Toll i les Teixoneres de Moià.
Moià és l’única població de Catalunya on s’hi podrà veure aquesta dent, la de l’anomena’t Nen de Moià. Els arqueòlegs la van posar al descobert l’estiu passat, durant una nova campanya d’excavacions, i sumada a un fragment de crani, confirmava la hipòtesi que els predecessors de l’Homo Sapiens havien viscut a les coves del Toll i les Teixoneres.
La dent -un cop al laboratori- pot donar molts detalls sobre la vida dels neandertals, com ara el seu pas de la infància a la pubertat o si hi havia relacions de parentiu entre els neandertals moianesos i els d’altres llocs d’Europa.
L’exposició la completen una cinquantena de peces més, entre les quals eines de pedra o restes d’animals. És un petit reflex de la dimensió que està agafant el jaciment del Moianès, on hi treballen investigadors catalans i espanyols, però també d’altres països com Itàlia, Israel o Estats Units.
{{ comment.text }}