EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Moià viu un Ex Abrupto centrat en la distopia

Durant tot aquest dissabte més d’una seixantena d’artistes visuals i sonors despleguen les seves creacions

Un mapatge interactiu que incorporava la imatge de Sant Sebastià, a la plaça que porta el seu nom, va ser l’acte sorpresa amb què s’obria divendres la vuitena edició de l’Ex Abrupto, el festival d’arts visuals de Moià.

Va ser la porta d’entrada a la majoria d’activitats que es despleguen aquest dissabte i que com a novetat d’aquest any tenen la proposta d’un tema comú de reflexió per als creadors: la distopia. L’Ex Abrupto (i aquesta és una altra de les novetats) allargarà la vida d’algunes de les instal·lacions artístiques que s’hi presenten durant tot el mes de juliol.

Les cases del carrer de Sant Sebastià són l’espai principal on es mostraran aquestes propostes, com és habitual, mentre que el Parc Municipal serà l’escenari central de la part musical.

La direcció de l’Ex Abrupto va encarregar a Oriol Rosell, creador i curador multidisciplinari, un text que descrivís la distopia. I es va fer arribar a tots els artistes programats com a punt de partida. Per què la distopia? “És un futur imaginari, no necessàriament positiu, que ara s’utilitza des de l’extrema dreta per mantenir l’statuo quo”, explica Eudald Van der Pla, un dels impulsors de l’Ex Abrupto.

“Ara la tenim present als mitjans, però també en converses, i ens afecta a nivell emocional, es fa servir perquè acabem donant les gràcies del que tenim, imaginant que el futur pot ser pitjor.” Una dotzena d’instal·lacions giren al voltant d’aquest tema, amb noms com els de Marc O’Callaghan, el fotògraf Txema Salvans o l’escriptora Juana Dolores, entre d’altres. Les creacions sonores porten firmes com les de Maria Sevilla, Xavi Lloses o Agnès Pe.

Com és habitual, l’Ex Abrupto ha treballat també projectes que tinguessin una vinculació directa amb l’entorn moianès. És el cas, per exemple, de l’artista Alícia Arévalo, que porta mesos treballant en el projecte Les faules de la Leporida. A partir de fotografies de l’Arxiu de Moià, i amb l’ús d’intel·ligència artificial, ha creat una distopia moianesa on es barregen criatures fantàstiques amb tradicions locals com la del Pollo Matapuces.

La seva creació es pot veure a la Biblioteca 1 d’Octubre. Una altra artista, Irma Marco, ha col·laborat amb el pessebrista Pau Arisa incorporant internetflags a un pessebre. I el mateix Marc O’Callaghan ha treballat amb l’historiador Ramon Tarter que l’ha documentat sobre la guerra carlina per a la seva proposta Per Déu, per la Pàtria i pel Rei.

“No volem que l’Ex Abrupto sigui una colonització d’artistes, sinó que es vinculi amb la gent i amb el paisatge”, diu Eudald Van der Pla. En aquesta mateixa línia, la Fundació Els Avets ha assessorat l’organització per fer accessibles les activitats del festival a tothom, en especial amb textos de lectura fàcil que volen “trencar amb les barreres que a vegades imposa el llenguatge de l’art contemporani”.

LA PREGUNTA

Té previst anar de vacances aquest estiu?

En aquesta enquesta han votat 336 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't