EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Neix el Vicpuntzero

L’ambiciós projecte de difusió turística i cultural de la ciutat s’inaugurarà el proper divendres dia 18, amb la presència dels consellers Ponsa i Tramosa

Vicpuntzero. És el nom definitiu que prendrà l’ambiciós projecte de difusió turística i cultural de Vic, fins ara anomenat de l’illa de la Pietat, amb epicentre a l’antiga Capella Fonda d’aquesta església barroca. Després d’una llarga singladura de més de tres anys, la primera fase del projecte, que té un cost d’1,2 milions d’euros, s’inaugurarà finalment el proper divendres dia 18 de desembre, amb la presència dels consellers Àngels Ponsa i Ramon Tramosa.

Entre el 20 de desembre i el 10 de gener, s’hi programaran visites guiades gratuïtes i amb cita prèvia pensades especialment per al públic local i comarcal. Cada dia –excepte Nadal, Sant Esteve, Cap d’Any i el dia de Reis–, des de les 10 del matí fins a les 7 de la tarda hi haurà sessions d’una hora per a grups reduïts de 10 persones. Per apuntar-se caldrà fer-ho mitjançant el web de Turisme o directament a l’Oficina de Turisme de Vic, trucant al 93 886 20 91 o enviant un correu a turisme@vic.cat.

“Ens fa especial il·lusió veure néixer aquest projecte”, va remarcar l’alcaldessa, Anna Erra, acompanyada de la regidora de Cultura i Turisme, Susagna Roura, durant la roda de premsa de presentació. Per Erra, es tracta d’un projecte “estratègic” per a la projecció turística i cultural “de Vic i comarca”. L’objectiu, donar “un gran salt endavant” per dinamitzar un àmbit, el turístic, sovint considerat l’eterna assignatura pendent de la ciutat. El projecte, embastat a partir d’un “ampli consens” amb el mateix sector, neix, també, com un embrió “del futur museu d’història de la ciutat”, va deixar anar l’alcaldessa.

“La que ara presentem és la primera fase del projecte, que abasta prop de dues terceres parts del total de l’actuació”, va detallar Roura. La principal intervenció d’aquesta fase s’ha centrat en la Capella Fonda, convertida en una mena de “capsa tancada” on s’apleguen, literalment, restes de tres de les grans etapes de la història de la ciutat: la romana, la medieval i la barroca. “Serà una gran oportunitat per exhibir aquest patrimoni, amb aquest subsòl tan ric de restes històriques i culturals”, va remarcar Erra, en al·lusió a les excavacions que s’han fet a la capella, i que han permès localitzar elements de l’antiga ciutat romana. Una descoberta que va aconsellar, ara fa un any, replantejar part del projecte per tal de deixar aquestes restes visibles al públic.
Dins mateix de la Capella Fonda, un audiovisual immersiu, que ha elaborat l’empresa Wasabi Produccions, dona fe, en 15 minuts impactants, dels més de 2.000 anys de trajectòria artística i cultural de la ciutat. Durant el recorregut per l’equipament, els visitants podran accedir a la nau central de la Pietat –que es reactivarà com a espai d’exposicions, la primera dedicada al 75è aniversari de la mort de Josep M. Sert i les seves primeres pintures de la catedral–, contemplar la capella dels Sants Màrtirs i ascendir al campanar, un dels millors miradors de la ciutat. El campanar ja era visitable des del 2009 però no s’obria habitualment al públic.

Aquesta primera fase ha tingut un cost d’1,2 milions d’euros. La Generalitat hi ha aportat a través del seu pla de foment de turisme 350.000 euros, la mateixa quantitat que hi ha posat l’Ajuntament de Vic. Els fons europeus Feder hi han destinat 420.000 euros i la Diputació, 80.000.

Després d’aquests dies de portes obertes per al públic local, l’equipament tancarà per acabar d’adequar tota la logística per atendre el públic en general, a partir de la primavera. Un dels objectius, per exemple, és programar un paquet turístic de visita conjunta amb el MEV, va apuntar la regidora. El nou espai també vol donar protagonisme als carrers que l’envolten. Així, seran els establiments comercials més immediats els que assumiran el paper de bar, restaurant o botiga de records del Vicpuntzero. Es deixa per a una segona fase, a executar fins el 2023, elements com un recorregut per les sobrecapelles i la sotateulada de la Pietat, les excavacions arqueològiques a l’antiga església de Sant Sadurní, a la nau central, o un vídeo mapping al Temple Romà. El cost total del projecte serà, un cop finalitzat, d’1,8 milions.

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

En aquesta enquesta han votat 177 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't