El mestre ratafiaire Faustí Bosch, de la centenària Ratafia Bosch, de Sant Quirze de Besora, és l’actual president de la nova IGP Ratafia Catalana. EL 9 NOU ha parlat amb ell en motiu de la celebració, el cap de setmana passat, d’una edició virtual de la Fira de la Ratafia de Centelles
La ratafia continua vivint un moment dolç?
Sí. I ara és el moment de reivindicar que s’ha arribat aquí gràcies al gran esforç dut a terme per part d’unes poques empreses ratafiaires de Catalunya, sense la pervivència de les quals la ratafia hauria quedat en el record igual com els va passar a d’altres licors que van viure un boom als anys 60, 70 i 80.
Quina ha estat la clau?
La clau va ser la determinació i el no defallir en aquells temps difícils en què es donava poca importància al que es produïa al país. A casa en som un clar exemple. Jo mateix ho he viscut en primera persona, ja que essent un nen ja acompanyava el meu pare a les primeres fires de la ratafia que llavors es començaven a fer. Aquella va ser una època d’incertesa per al consum d’aquest licor i a les fires ens reivindicàvem tots els productors de l’època. Jo crec que aquest va ser un factor clau per a la pervivència del coneixement i consum generalitzat d’aquest licor. Passada aquella època, en l’actualitat crec que ha estat de vital importància la creació de la indicació geogràfica protegida, la IGP Ratafia Catalana, per tot el que comportarà en un futur proper.
La creació d’aquesta IGP, fa un parell d’anys, no va ser fàcil. Vostè va creure des del primer moment en aquesta identificació?
Mal exemple donaria si no hi cregués perquè actualment en soc el president. Referent a la gestació del projecte, tot i tenir el precedent de l’antiga DO Ratafia Catalana, l’actual IGP va néixer d’una manera una mica precipitada, donat que el termini per presentar l’expedient a Brussel·les era molt curt i hi treballàvem diversos ratafiaires. De resultes de les presses es va aprovar un expedient tècnic que tan aviat com puguem mirarem d’adaptar per tal de poder incorporar-hi el màxim nombre d’empreses ratafiaires.
Què aporta ostentar aquesta denominació?
D’entrada ens dona molt prestigi ja que, no ho oblidem, és una indicació de caràcter europeu. Pel que fa al present, ja està aportant molts avantatges. El més important és comptar amb la complicitat del sector i en particular del govern de Catalunya, del qual tenim tot el suport en la persona de l’actual consellera d’Agricultura, Teresa Jordà.
Quantes empreses estan adscrites actualment a la IGP?
Ara mateix certificades som tres empreses, les que elaborem la Ratafia de Montserrat, la Ratafia Pujol i la Ratafia Bosch.
Vostès, com a Destil·leries Bosch, quines ratafies hi aporten i quina quantitat n’elaboren?
De ratafia en tenim registrades dues marques, Ratafia Bosch i Aromes de Rupit Ratafia. A part també fem una ratafia lleugera de 24 graus. De totes aquestes en conjunt n’elaborem uns 60.000 litres aproximadament, que venem en la seva totalitat a Catalunya.
S’ha descrit que la ratafia és una “captura líquida del paisatge”. Els ingredients locals i de proximitat són fonamentals?
Les nogueres que trobem als nostres camps, corriols i masos; la farigola del pedregar assolellat; la marialluïsa, la menta i un munt de plantes aromàtiques. Què hi ha més local i de proximitat?
Quines són les claus, segons vostè, d’una bona ratafia?
Pel meu gust és cabdal l’equilibri entre la nou verda i les diferents espècies i plantes aromàtiques. També dono molta importància a la qualitat de l’aiguardent que s’ha d’utilitzar per produir-la.
No hi ha mai dues ratafies iguals?
Aquesta és la nostra gran riquesa. Si bé és cert que a vegades n’hi ha que tenen una certa semblança, la gran varietat de plantes aromàtiques i espècies que s’utilitzen en la seva elaboració fa que puguis trobar ratafies anisades, ratafies herbàcies o d’altres de més especiades.
El consum de ratafia ha incrementat de bracet amb el boom del vermut?
Avui en dia la ratafia va per altres camins. Si bé antigament s’havia pres barrejada amb sifó, actualment es consumeix sola, amb glaçons i acompanyant diferents postres i plats de la nostra gastronomia.
Vostè sempre ha reivindicat que es begui sola!
Sí. A diferència del vermut, que té una graduació semblant a la d’un vi, la ratafia és un licor dolç d’alta graduació i això és un inconvenient a l’hora de combinar-la.
Quina és la millor forma de consumir-la, doncs.
La família Bosch sempre hem aconsellat de prendre-la freda o molt freda, si és possible sortida del congelador.
Com valora que s’hagi incrementat l’elaboració de ratafia casolana?
Ho veig molt bé. Aquest és el local nacional de Catalunya per excel·lència i aquesta n’és la prova, alhora que aquest increment és un fidel reflex del bon moment que està vivint el sector.
{{ comment.text }}