EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Oxigen per als artesans

En marxa la 33a Fira d’Artesans de Vic, enguany a la rambla del Passeig pel context de pandèmia

“Hem perdut moltes barretines pel camí.” Ho deia, gairebé en sentit literal, el centellenc Xavier Corominas, que l’any 2011 va crear Barretina 100%, una empresa familiar de confecció artesanal d’aquesta gorra tradicional catalana. Després de gairebé 10 anys plantant parada al Mercat Medieval, dissabte s’estrenava a la 33a edició de la Fira d’Artesans, reubicada a la rambla del Passeig pel context de pandèmia, i amb una trentena de parades.

Per Corominas, aquesta és la primera fira a la qual assisteix aquest any; algunes temporades havia arribat a superar la trentena. “Poc ens pensàvem que viuríem una cosa així”, deixava anar, conscient que, per a la majoria d’artesans, “aquest serà un any complicat”. Tot i que els últims anys també ha activat la venda en línia, “internet no és una vareta màgica”, recordava, sobretot per al món de l’artesania. Barretina 100%, que l’any 2018 va merèixer el Premi Nacional a la millor marca artesana, va néixer amb l’objectiu de “recuperar l’essència i reinventar” la típica barretina catalana. Com a novetat, aquests dies presenta un model premium: una barretina feta el 100% amb llana verge de la històrica ovella xisqueta del Pirineu.

Noemí Navarro, d’Arenys de Mar, fa vint anys que va de fira en fira, en el seu cas dissenyant i creant joies de plata. I en fa més de 15 que ve a la Fira d’Artesans de Vic, fins ara sempre sota les voltes de la Plaça. “Estic molt contenta de poder tornar a ser aquí”, exclamava, en recordar que tot just ha pogut fer dues fires més aquest any, totes dues a Setcases. “Per les persones que vivim d’això tenim un problema greu”. Cada any assistia a una trentena de fires, fet que li permetia fer un parèntesi els mesos més fluixos, de gener a març. Aquest gener, però, “em veuré obligada a buscar una altra feina”, advertia.

Discurs similar el de Mireia Vilar, de l’Esquirol. Van crear la marca Gorrets fa 15 anys, i ella mateixa dissenya i confecciona un original ventall de gorres de llana. Aquest any només ha pogut anar a dues fires, a l’Esquirol i a Bellver de Cerdanya. Aquesta és la seva primera presència a la Fira d’Artesans de Vic. Hi és amb l’esperança de poder redreçar una situació “realment complicada”.

És clar que, en moments de crisi, també poden sorgir oportunitats. En això confien Mia Cabanas i David Sunyer, que s’estrenen a la fira amb el projecte El Punt de Parada. Cabanas, que durant 22 anys va dirigir un gimnàs a Vic, es va veure amb la necessitat de “reinventar-me” arran de la situació de pandèmia. I ho ha fet recuperant una vella afició, la cistelleria. Presenta a la fira una línia singular de cistellets fets de cànem, juntament amb elements de costura i parament de la llar. L’acompanya en la nova aventura la seva parella, el també vigatà David Sunyer, que ja fa temps que exhibeix faceta artística amb els seus dibuixos i souvenirs amb els gegants de Vic de protagonistes. A la parada no hi falta tot un reguitzell de tions.

Donar suport i visibilitat a firaires i artesans en moments com l’actual “és el nostre objectiu i la feina que ens toca fer”, apuntava el regidor de Fires i Mercats, Titi Roca, que dissabte a la tarda passejava per la fira al costat de la regidora de Comerç, Bet Piella. Després d’haver hagut d’anul·lar bona part de les fires d’enguany –com el mateix Mercat Medieval, que s’estaria celebrant aquests dies– es mostrava “content” de veure arrencar, com a mínim, aquesta Fira d’Artesans. Ho feia, però, fent una crida a tothom “a ser conscients i respectuosos amb el moment que vivim”.

La fira ha continuat funcionant aquest dilluns i dimarts, i també els dies 19, 20, 23 i 24 de desembre, i 2, 3 i 4 de gener. En total, 11 dies. Mentre no es canviï de fase, però, els caps de setmana el públic només podrà ser local.

LA PREGUNTA

Té previst anar de vacances aquest estiu?

En aquesta enquesta han votat 246 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't