La Federació Intercomarcal d’Hostaleria i Restauració (FIHRT) mira de passar pàgina d’un dels episodis més “tristos” que han viscut els últims mesos: haver d’expulsar de l’entitat el Gremi d’Hostaleria d’Osona després del comiat, “a la francesa”, dels seus dirigents, l’estiu passat, sense donar-los explicacions ni a ells ni als seus associats, i deixant un notable coixí de deutes. Dijous al vespre, l’entitat, que aplega 24 agrupacions d’hostaleria d’arreu del país, va voler celebrar la seva assemblea a Vic. D’una banda, per exposar la situació als responsables polítics municipals i comarcals –al sopar hi estaven convidades les regidores de Turisme i Comerç de Vic, Susagna Roura i Bet Piella, i el vicepresident primer del Consell Comarcal, Carles Banús–. De l’altra, per visibilitzar el seu suport a l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme del Moianès i Osona, l’entitat nascuda fa quatre anys i, a partir d’ara, “la nostra veu única en aquest territori”, van expressar a EL 9 NOU Pere Santos i Daniel Brasé, president i gerent, respectivament, d’aquesta federació. “No estem contents de com ha anat el procés, però sí de qui d’alguna manera agafa ara el relleu; tenen tot el nostre suport”, van insistir. Des de la FIHRT mantenen que l’última junta directiva del Gremi, encapçalada per Néstor Fabián Contreras –que també va tancar d’un dia per l’altre el restaurant que regentava a Tavertet–, va “vulnerar” de forma greu els interessos de la federació i els dels seus associats (vegeu EL 9 NOU de 18 d’octubre passat). A més, van deixar pendents un seguit de deutes encara per quantificar. “A nosaltres ens deuen dos anys de quotes”, apuntaven Santos i Brasé, conscients que, a banda d’Hisenda i de la Seguretat Social, van quedar a deure a diversos proveïdors, sobretot arran de l’organització, el setembre de 2018, de la primera i única edició de l’Observatorium Gastronòmic, una iniciativa que va acabar resultant un fracàs.
Avui, molts dels antics associats del Gremi s’han anat donant d’alta a l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme del Moianès i Osona. L’entitat, que presideix Josep M. Rierola, amb Antoni Dinarès de gerent, es va constituir el desembre de 2015, inicialment amb la voluntat de “complementar, no substituir ningú”, van advertir llavors. El que no podien imaginar és que, quatre anys després, acabarien rellevant de facto el Gremi d’Hostaleria, un ens amb més de 40 anys de trajectòria que difícilment podrà tornar a reeixir. A finals de 2019 la nova entitat gremial ja aplegava 184 associats i la previsió és de situar-se ben aviat per sobre de la ratlla dels 200. L’Associació, que des d’abril de 2016 ja forma part de la FIHRT, treballa “únicament i exclusiva” per als seus associats, als quals proporcionen informació del sector, assessorament o promoció activa dels establiments membres, entre d’altres.
{{ comment.text }}