Polifacètica. És l’adjectiu que millor defineix Eva Ortega. L’actriu campdevanolenca, de 36 anys, va saltar a la fama el 2021 amb les seves aparicions al Polònia de TV3, el programa humorístic de paròdia política catalana i espanyola. La seva imitació de la cantant Shakira és la més reconeguda, però també es posa en la pell d’una altra cantant internacional, la Rosalía, o de l’humorista Charlie Pee, a més d’un munt de personatges anònims.
La faceta d’actriu la comparteix amb la de poeta. Amb la melsa a la butxaca és el primer poemari en solitari d’aquesta artista polivalent. Fa un parell de setmanes va presentar l’obra al Casino de Campdevànol i divendres va fer-ho a la Lluerna Llibreria de Ripoll, en el club de lectura de poesia amb la també poeta Gemma Arimany.
Amb la melsa a la butxaca, que és Premi de Poesia Jove Gumersind Gomila 2023, és un llibre conformat de 19 poemes que parla d’estampes quotidianes com sortir de festa, regar les plantes o tornar al poble. Fets mundans i del dia a dia. Per no parlar del “cor trencat”, Ortega va decidir que l’òrgan protagonista de llibre fos la melsa, “ja que no en parlem mai i ens evoca altres imaginaris i a mons invisibles”. L’ésser humà pot viure sense la melsa, però “si se’t rebenta ja pots anar a l’hospital, perquè de la sang que perdràs pots perdre la vida. És una part tràgica”, contraposa la poetessa.
El cuc de la poesia li ve des que anava a l’escola, ja que li agradava escriure redaccions. La llavor es va germinar el 2017, quan un professor que tenia a l’Institut del Teatre, Albert Mestres, va fundar amb un grup d’amics una companyia de poesia escènica, La Decimonònica. Tota una declaració d’intencions, perquè en català correcte s’hauria de dir la vuitcentista. El 2020 va fer un curs de poesia amb Núria Martínez-Vernis, i només un any més tard va escriure el poemari Flama a quatre mans amb els versos de Mestres i els seus gravats en diàleg. “Per escriure només necessites un bolígraf, una llibreta i el silenci”, conclou.
{{ comment.text }}