EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Porc i cervesa… dels bons

La 27a Fira del Porc i la Cervesa mostra l’evolució dels productors cap a la qualitat que demana el consumidor

Si és per l’aspecte que oferia la plaça Fra Bernardí de Manlleu aquest cap de setmana, no sembla que el consum de carn –en aquest cas, de porc– vagi a la baixa. El de cervesa, ja estava clar que no. Això sí, tant en un cas com en l’altre, els consumidors demanen cada vegada més qualitat, i hi ha productors disposats a oferir-la. Si més no, els que cridaven l’atenció del públic des dels estands de la 27a Fira del Porc i la Cervesa, que des del vespre de divendres fins diumenge va tornar a mostrar la seva capacitat de convocatòria, ajudada pel bon temps i una temperatura agradable fins i tot a la nit.

“Tenim bull de trompetes de la mort, i fuet de ceps, de rocafort i de formatge de cabra”, explicava Jordi Sánchez, de l’obrador Arblanch de Gurb. I és que en una indústria que va tant a l’engròs com la dels productes del porc, també hi ha qui fa qualitat per al que la busca: “Tota la carn és de femelles, de porc ecològic, sense traces de llet ni de gluten”, expliquen. És el tercer any que són a Manlleu, i són un bon exemple dels elaboradors que estan atents al que demana el mercat. Dissabte al vespre, no dona l’abast a la parada, on s’acosten els gurmets de l’embotit.

Els gurmets de la cervesa són a les seves parades, prop d’una dotzena que ofereixen gairebé mig centenar de cerveses diferents. És l’eclosió de la cervesa artesana, que no sembla haver arribat al punt màxim sinó que va creixent. Alguns havien estat fa anys a Manlleu com a aficionats, els homebrewers que es feien cervesa a casa per gust, i ara han pujat uns quants graons. Com Josep Borrell, de la cervesa Moska de Girona, que acaba de dirigir un taller a l’Aula del Gust, plena d’assistents. “Vaig venir l’any 2006 amb en Julià de Cerveses Montseny, vam portar la nostra cervesa feta a casa”. Avui són una del centenar llarg d’empreses cerveseres artesanes de Catalunya, els únics que aquests dies poden fer parada a Manlleu. “El boom va començar fa uns deu anys, ara podríem dir que està de moda”. La gent vol novetats constants, i una de les que aquest any s’ha presentat al tast és una cervesa de molt baixa graduació, 0,9 graus, sense oblidar les cerveses amb molt de llúpol que ara són tendència. “Anem avançant tots, i tenim productes molt dignes.”

Porc i cervesa a banda, les temptacions assetgen des de cada parada. Com l’Andina, de Jordi Serrano i el seu cosí Albert, de Santa Eugènia de Berga. Fan patates rosses, del tot artesanes, i també croquetes, però el que té èxit aquest dia són uns encenalls de moniato amb espècies. Per a ells, Manlleu és especial: “Fa un any que vam començar, aquesta va ser la primera fira… nosaltres veníem de fer creps”. La fira manlleuenca els va donar sort, i aquí repeteixen. O també La Castanya de Viladrau, amb castanyes i tot allò on puguem imaginar que la castanya és ingredient –formatges, melmelades, licors… i cerveses i botifarres–. Joaquim Soler diu que la fira de Manlleu “ens va perfecte” per anunciar la temporada del seu producte, que comença la setmana que ve amb una jornada de portes obertes. Si el temps és propici, “ja tindrem les primeres castanyes, espero, tot i que aquest any van tres o quatre dies enrere”. Entre bolets, castanyes (i el porc i la cervesa, que sempre hi són), la tardor no dona treva.

Des de l’Ajuntament, es fa una valoració bona d’aquesta edició que no era una més, perquè hi havia canvis. Per exemple, ara funciona amb tiquets que es compren, i després cadascú va a la guingueta que li interessa i els canvia per menjar o beguda, un sistema habitual en moltes fires i que, sense anar més lluny, funciona a la perfecció en el Lactium de Vic. Però no a tothom li han agradat els canvis –o el marge que es queda l’empresa organitzadora– i es troba a faltar alguna cansaladeria de renom a Manlleu. “Volem fer les coses amb la gent, i després de la fira ens asseurem amb tothom per parlar-ne, espero que l’any que ve els puguem recuperar”, diu Eudald Sellarès, regidor de Promoció Econòmica. “Aquesta no és la fira que va començar al principi, i volem que continuï més anys.” Des de l’organització, s’intenta que sigui cada vegada més un pretext per passar tot un dia –o tot el cap de setmana– a Manlleu, i per això es desplega tot un programa d’activitats per a les famílies, des d’un escape room fins a un taller on aquesta tarda ensenyaven els petits a fer hamburgueses. La Fira del Porc i la Cervesa ja és com la festa major de tardor a Manlleu.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't